Belföld

Szennyvíziszap-ügy: az MSZP Brüsszelhez fordult

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője az Európai Bizottsághoz fordult a Magyarországra szállított horvát és szlovén szennyvíziszappal kapcsolatban.

A politikus szerdán, sajtótájékoztatón elmondta: az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának tagjaként kedden a környezetvédelemért és az egészségügyért felelős biztosokhoz fordult, akiktől arra vár választ, hogy az Európai Bizottságnak (EB) van-e információja az ügyről, tudnak-e arról, hogy évek óta veszélyes anyagokat szállítanak tagállamok között, ez összhangban van-e az uniós joggal, illetve az Európai Unió biztosított-e ezekhez az ügyletekhez forrást.

Az ügy nem belpolitikai kérdés, hiszen olyan tagállamok közötti kereskedelemről van, amely súlyosan sérti az európai jogszabályokat – indokolta kezdeményezését Ujhelyi István.

Kevésnek tartotta azt a kormányzati választ, miszerint leállítják a jövőbeli szállítmányokat, de a jelenleg érvényes szerződések alapján továbbra is érkezhet szennyvíziszap Magyarországra. Ujhelyi István úgy vélte: Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszternek választ kell adnia az ügyben. Megjegyezte: a kormány, ha akarja, akkor minden jogi kereten átlépve két óra alatt képes bezárni, kinyitni, felfüggeszteni vagy megszüntetni komoly “bizniszeket”, most azonban halogató döntést hoztak.

Egész Szlovénia szennyvíziszapját Magyarországra szállítják
Eddig csak arról tudtunk, hogy fél Horvátország szennyvíziszapját tüntetik el nálunk. De sokkal többről van szó.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának MSZP-s elnöke elmondta: az üggyel kapcsolatos adatkéréseiből kiderült, hogy a magyar engedélyeket a szennyvíziszap behozatalára a környezetvédelmi feladatokat ellátó hatóság, a Pest megyei kormányhivatal adta ki, Tarnai Richárd kormányhivatal-vezető aláírásával.

Kérdésre válaszolva hozzátette: Gulyás Gergely hazudik, ha azt állítja, hogy nem adtak ki engedélyt Magyarországon az iszap szállítására.

Korózs Lajos arról is beszámolt, hogy a horvát környezetvédelmi és energetikai minisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt két évben több mint 90 ezer tonna horvát szennyvíziszap “landolt” magyar lerakókban: 2018-ban 52 ezer tonna, 2017-ben pedig 39 ezer tonna.

Emellett – folytatta – a szlovén környezetvédelmi hatóságok által biztosított információkból az is kiderült, hogy tavaly 30 ezer tonna szlovén szennyvíziszap érkezett Magyarországra. Megjegyezte: az Eurostat adatai szerint ez a 30 ezer tonna megegyezik az éves szlovén kibocsátással, vagyis tavaly minden kilogrammnyi szlovén szennyvíziszap Magyarországon kötött ki.

Valószínűleg “ez rohadt nagy üzlet valakinek”, “itt valakik milliárdokat keresnek” – értékelt a képviselő.

Grőber Attila, Pápa ellenzéki polgármester-jelöltje a sajtótájékoztatón közölte: ha nem állítják le azonnal a szennyvíziszap-szállítást Pápára, akkor aláírásgyűjtésbe kezdenek kérésük nyomatékosítása érdekében.

A sajtótájékoztatón szóba került a Tenerifén élő Tóbiás József is. Az ügyről Korózs Lajos azt mondta:  a múlt héten az MSZP közleményt adott ki ebben az ügyben, ezért ezt a továbbiakban nem kívánja kommentálni. Ismételt kérdésre válaszolva Korózs Lajos és Ujhelyi István is megerősítette, hogy Tóbiás Józseffel “meglehetősen gyakran”, heti szinten találkoznak Magyarországon.

Hunvald Györgyre és az erzsébetvárosi MSZP-re vonatkozó kérdéssel kapcsolatban pedig Hunvald Györgyhöz és az MSZP sajtóosztályához irányították a kérdező újságírót.

(MTI)

Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik