Belföld

Már csaknem ezer fogorvos csatlakozott a szeptemberi sztrájkhoz

Februárhoz képest harmincöttel kevesebb üres praxist tartalmaz az a lista, amely az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) honlapján érhető el. Július végén 635 üresen álló háziorvosi és fogorvosi rendelő szerepel az ÁEEK praxiskezelő nyilvántartásában, az év elején még 670 üresen álló körzet volt. Ugyanakkor a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek száma júliusban huszonöttel, az alapellátáshoz tartozó fogorvosi körzeteké héttel nőtt — írta meg a Világgazdaság.

Nagy Ákos, az Országos Alapellátási Szövetség fogorvos-képviselője a Világgazdaságnak elmondta: a finanszírozás hiánya miatt nem szívesen mennek dolgozni az alapellátásba a fogorvosok. Hozzátette: már csaknem ezer alapellátó fogorvos csatlakozott ahhoz a sztrájkhoz, amelyet a napokban hirdettek meg. A figyelemfelkeltő sztrájk szeptember 2–13. között lesz, amikor csak a sürgős eseteket látják el.

Több mint 600 ezer embert sújt a tartós fogorvoshiány Magyarországon
Szeptember első két hetében szrájkolnak az alapellátást nyújtó fogorvosok. Az ok egy olyan igazságtalan támogatási rendszer, ami az orvosokat és betegeiket is hátrányosan megkülönbözteti. A kormány hiába ígérget, csak a tűzoltásig jutottak.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik