Belföld

Kutyába se vette a kutyáját – vádemelés

Az állat elpusztult volna, csak a gyors orvosi ellátás mentette meg.

Az Esztergomi Járási Ügyészség állatkínzás miatt emelt vádat egy nyergesújfalui nő ellen. Az asszony a telkén tavaly nyár elejétől január elejéig láncon tartotta kutyáját. Az állatnak nem volt olyan helye, amely megvédte volna az időjárás viszontagságaitól, a farkát mozdítani sem tudta a ráfagyott sártól.

A nő nem gondoskodott rendszeresen a kutya ellátásáról sem, ezért kórosan lesoványodott, kiszáradt. Olyan gyenge volt, hogy fel sem tudott állni, életét csak a gyors orvosi ellátás mentette meg. A vádlott magatartása alkalmas volt arra, hogy a pusztulását okozza. Az éhezés, szomjazás, valamint a kihűlés közeli állapot fizikai gyötrelmet okozott a kutyának.

A vádlott magatartásával megszegte az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény rendelkezéseit, mely szerint az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni. A szabadban tartott állatoknak biztosítani kell olyan területet, helyet, ahol veszély esetén, védelmet találnak. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a járásbíróság a büntetlen előéletű vádlottat ítélje 1 év 7 hónap 15 nap felfüggesztett börtönre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik