Belföld

Családban maradt a „kristály” terjesztése

14 ember ellen emeltek vádat.

A vádlottak a „kristály” fantázianevű új pszichoaktív anyagot pakkokba kimérve családtagjaik segítségével hosszabb időn át  árusították. Két kecskeméti nő találta ki, hogy így oldják meg anyagi gondjaikat.

A 44 és 47 éves, rokoni viszonyban álló, egy ideig azonos címen is  élő nők elhatározták, hogy a fiatalabb kiterjedt kapcsolataival és az idősebb megtakarított pénzével belevágnak a drogterjesztésbe. A „kristályt” (etil-hexedront) Budapesten, Jászladányban és Jászkarajenőn szerezték majd, majd lakóhelyükön porziózták és  0,1 grammonként 1000 forintért eladták.

A két nő közel másfél év alatt 1,5-2 kiló új pszichoaktív anyagot hozott forgalomba, amiből legkevesebb 15 millió forintra tettek szert.A pénzt egymás között egyenlően elosztották, míg össze nem vesztek és az idősebb nő 2016 augusztusában el nem költözött.

Utána külön-külön folytatták a kristály értékesítést. A fiatalabb nő bevonta fiatalkorú lányát és annak élettársát, akik a távollétében, utasításainak megfelelően egészen lebukásukig, 2017. január 17-ig ellátták a vevőkört.

Az idősebb nő, nem sokkal azután, hogy a lebukásukat követően elrendelt letartóztatásból kiengedték, fél évig tatárszentgyörgyi otthonában is folytatta a kristály értékesítést. Végül egy közúti igazoltatásnál 13 pakkal bukott le és került ismét letartóztatásba.

A két női vádlott kecskeméti rokonai – egy 48 és egy 55 éves férfi – otthonukban szintén kristály értékesítésével foglalkoztak. Ők is bevonták családtagjaikat, illetve az egyikük felügyelete és nevelése alatt álló fiatalkorú unokaöccsét is.

A kristályt az ügy két abonyi vádlottjától szerezték be. Minél többet vettek egyszerre, az árból annál nagyobb kedvezményt kaptak. Otthon ők is kiadagolták a kristályt a napi szinten érkező nagyszámú vevőkörük számára.

A Kecskeméti Járási Ügyészség bűnszövetségben, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy felhasználásával, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette, kábítószer-kereskedelem és kábítószer birtoklás vétsége, kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat 14 ember – 7 nő és 7 férfi – ellen.

Velük szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozza és azt, hogy a bíróság a gazdagodásukkal azonos mértékű vagyonelkobzásra ítélje őket. A szabadlábon lévő vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik