Belföld

DK: Orbán hazudik, vagy nem érti a világot

Az ellenzéki párt szerint Orbán Viktor évtizedek óta a saját maga által kreált ellenségeivel harcol.

Gréczy Zsolt a kormányfő tusványosi beszédére reagálva azt mondta, Orbán Viktor vagy hazudik, vagy nem érti a világot, amikor azt állítja, az vagy keresztény, vagy liberális. A DK frakciószóvivője szerint a miniszterelnök vélekedésével ellentétben „az egyéni szabadság és a nemzet megmaradása, Európa megerősítése” nem állnak szemben egymással.

Liberális demokráciát működtetni annyi, mint elfogadni, hogy bárki dönthet a sorsáról, szokásairól, érzéseiről, meggyőződéséről, hitéről. A liberális jogállam tiszteli, erősíti a nemzetek összetartozását, nem lebontani, hanem erősíteni akarja a nemzetek közös Európáját.

Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor évtizedes harca a saját maga által kreált ellenségeivel, nem szól másról, minthogy az állandó fenyegetettség érzését keltse a magyarokban, hogy diktatórikus hatalmát kiteljesítse.

Szabadság vagy Orbán? Európa vagy Orbán?

A kormányfő beszéde után még inkább ezek a kérdések, és kérdés az is, hogy egy felszabadult, magabiztos nemzet lesz-e a magyar, vagy egy reszkető és állandó félelemtől elgyötört közösség. Gréczy közölte: Orbán Viktor és a DK a világ minden lényeges kérdésében szemben áll egymással, mert a történelem két teljesen eltérő útján járnak. A DK az erős, szabad, egységes Európát kínálja, amelyben szabadon lehet élni. (mti)

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik