Belföld

Kitiltották Tihany központjából a villanyrollereket

Ötvenezer forint is lehet a bírság.

Ötvenezer forint helyszíni bírsággal is sújthatják azt, aki Tihany központjában vagy a hajóállomás környékén elektromos rollerrel, segway-jel vagy más hasonló eszközzel közlekedik – írja a Balatontipp.hu.

A képviselőtestület nemrég új résszel bővítette a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértéséről szóló helyi rendelkezést, így az is vét a szabályok ellen, aki „önegyensúlyozó járművel”, elektromos vagy más gépi meghajtású eszközökkel közlekedik a meghatározott közterületeken. A KRESZ előírásainak megfelelő elektromos kerékpárokra, a rendvédelmi szervek eszközeire és a mozgáskorlátozottak járműveire mindez nem vonatkozik.

A bírság kiszabására a közterület-felügyelő jogosult, akár az eszközt is elkobozhatják. Emellett 150 ezer forintra büntethetőek azok a kölcsönzők, akik ügyfeleiket nem tájékoztatják a tiltásról.

A képviselő-testület azért döntött a korlátozás mellett, mert úgy látják, az ilyen eszközök használói ellehetetlenítik a gyalogos közlekedésre szolgáló területek biztonságos használatát. (Illusztráció: Europress – Markus Scholz/dpa)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik