Belföld

Nagyon sok pedagógushallgató el se jut a katedráig

Előfordul, hogy a pedagógusképzésre felvett hallgatók kevesebb mint fele jut el addig, hogy iskolában tanítson – derül ki abból a Népszava által szemlézett közérdekűadat-igénylésből, amelyet Szél Bernadett független országgyűlési képviselő küldött az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi).

A 2018/2019-es tanévben 12 634-en kezdtek meg valamilyen pedagógus munkakör betöltéséhez szükséges végzettséget és szakképzettséget biztosító képzést, diplomát ugyanebben az évben 8026-an szereztek, a pedagógus pályára lépők száma viszont csak kicsivel több mint 6000 volt.

Az arányok még akkor is változatlanok, ha figyelembe vesszük, hogy akik tavaly végeztek, azok korábban kezdték a képzést: a 2013/2014-es tanévben  13 874-en indították tanulmányaikat ezen a területen, a diplomát szerzők száma 8 ezer volt, a pályakezdőké kicsivel kevesebb mint 6000. A 2014/2015-ös tanévben több mint 15 ezren léptek be a képzésbe, viszont a végzettek közül csak 5000-en kezdtek el tanítani.

Ráadásul azok közül, akik eljutnak a katedráig, sokan hamar távoznak: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a kezdő pedagógusok mintegy 30 százaléka egy év után, további 30 százalék öt év után elhagyja a pályát.

Volt olyan tanítványom, akinek a zsebpénze több volt a fizetésemnél
Miközben a felsőoktatás csak úgy árasztja a diplomás pedagógusokat, az iskolákban lasszóval kell fog fogni a tanárokat. Miért tanul valaki tanárnak, ha aztán nem akar tanár lenni?

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik