Belföld

Olcsóbban is ráfizetéses lesz a 2027-es vizes vébé

Mert mindig az. A sportközgazdász szerint az is kérdés, kell-e ennyi drága sportrendezvény az ország hírének javításához.

A FINA döntött, Budapest rendezheti a 2027-es olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokságot. A Klubrádióban Szabados Gábor azt mondta, a döntés nem meglepő, ahogy az sem, hogy szinte mindig ráfizetéses egy vizes világbajnokság megrendezése, mivel a tévés közvetítésekért járó pénz nem a rendező országot illeti, hanem a nemzetközi szövetséget.

Magyarországnak a 2027-es már nem kerül majd olyan sokba, mint a két évvel ezelőtti, mert a szükséges infrastruktúra megvan. Szabados Gábor szerint nem kell újabb nagyberuházásokat vállalnia az országnak, mert azok két éve már megvalósultak, így a 2027-es esemény költségei jóval kisebbek lehetnek.

A rendezés fő haszna a létesítmények hatékony utóhasznosítása. Ha ez nincs, akkor a beruházás kidobott pénz, csak egy vb-re nem érdemes új sportkomplexumokat építeni. A veszteségek egy részét egy nemzetközi országimázs-kampány áraként kell felfogni. Annak jót is tehetnek a hasonló rendezvények, de az kérdés, kell-e ehhez ilyen sok eseményt bevállalni, feleennyi  nem érné-e el ugyanazt a hatást.

Szabados Gábor kimelte, hogy a FINA kapcsán – ellentétben más nemzetközi sportszövetségekkel – még nem vetődött fel a korrupció gyanúja, A szakértő azt is hangsúlyozta, hogy a költségnek átláthatónak kell lennie, mert ha naponta jönnek elő újabb tételek, az nagyon komoly bizalmatlanságot szül a rendezvény iránt.

Orbán Viktor nem tett le szívügyéről, az olimpiáról
A sportközgazdász szerint az infrastrukturális fejlesztések valódi célja az ötkarikás játékok rendezése.

Kiemelt kép: Julio Cesar Maglione, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) elnöke és Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért és a nemzetközi sportpályázatokért felelős államtitkár Kvangdzsuban július 21-én.  MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik