Belföld

Milliárdokat elcsaló bűnszervezet ellen emeltek vádat Kecskeméten

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és pénzmosás miatt vádat emeltek egy bűnszervezet kilenc tagja ellen, mert 2,1 milliárd forintnyi jogosulatlan támogatást szereztek meg.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleménye szerint az érintettek fiktív számlaláncot működtettek az ügy többi tizenöt vádlottjával, hogy pályázati forrásokhoz jussanak. A túlárazott szolgáltatásokról kiállított valótlan számlák felhasználásával támogatásokhoz jutottak és áfakötelezettségüket is jogosulatlanul csökkentették.

A Bács-Kiskun megyei – főként keceli és kiskőrösi – borászati és szeszipari cégek vezetői pályázatíró cégek vezetőjével, egy tiszakécskei nővel 2011 és 2016 között olyan számlázási láncolatot működtettek, amelynek célja állami és európai uniós támogatások jogosulatlan megszerzése és az áfafizetés elkerülése volt. Később kiskőrösi és budapesti autómosó cégek is igénybe vették a számlaláncokat. A támogatott beruházások teljes költségvetését a vádlottak túlszámlázással növelték meg.

A pályázatíró cégek a bűnszervezetben központi, beszámlázói szerepet töltöttek be. A szervezet alján elhelyezkedő, strómanok által képviselt “eltűnő” kereskedő cégektől papíron az árut megszerezték és fiktív számlákkal a láncolat végén található borászati és autómosó “haszonhúzó cégeknek” értékesítették tovább. A vételárat a vevők átutalták, majd a pénzt a cégek bankszámláiról a borászati vállalkozás egyik vezetője, egy 50 éves keceli férfi minden esetben még aznap felvette.

A bűnszervezet alsóbb szintjein lévő cégek gazdasági tevékenységet nem végeztek, a számlákat, a szállítási szerződéseket, a kölcsönszerződéseket, a pénztárbizonylatokat a tiszakécskei nő utasítása alapján állították ki.

Az ügyészség kiemelte, hogy fiktív számlák felhasználásával a haszonhúzó borászati és szeszipari cégek több mint 1,9 milliárd, az autómosó cégek pedig 182 millió forint támogatást szereztek meg jogosulatlanul. Ezen felül a pályázatíró központi cégek fiktív számlák elszámolásával 428 millió forinttal csökkentették áfafizetési kötelezettségüket.

Az ügyészség 24 ember ellen emelt vádat költségvetési csalás és pénzmosás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt. Kilencen mindezt bűnszervezet tagjaként követték el a vádirat szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik