Belföld

Áder János üzleti angyal lesz

Azért száll be az üzleti életbe egy tőkealappal, hogy zöld startupoknak adjon pénzt.

A Magyar Narancs alapján csütörtökön írtuk meg, hogy az államfő alapítványa, a Kék Bolygó létrehozott egy befektetési céget, amelynek vezetője Csepreghy Nándor. Most a Narancs.hu-nak az alapítvány elárulta, azért szállnak be az üzleti életbe, hogy zöld startupoknak adjanak pénzt. Ehhez kellett a részvénytársaság.

A kuratórium döntött úgy, hogy kell egy tőkealap, amely az alapítványhoz folyamatosan érkező projektötleteket támogatja, sikerük esetén pedig részesedik az eredményükből.

A tőkeprogram segítségével kialakítható olyan finanszírozási rendszer, amely az üzletileg kezelhető, piacképes, de még csak koncepció szintjén, illetve kezdeti fejlődési szakaszban lévő projekteket is képes finanszírozni. A tőkealap tulajdonosa a Kék Bolygó Klímavédelmi Befektetési Zrt.

Az alapítvány válaszából az derül ki, hogy Áder János nemcsak konferenciákat akar szervezni a környezetvédelemről, hanem a részvénytársaság tőkealapján át támogatná is a zöld vállalkozásokat.

A nagy sikerre számító, de tőkével nem rendelkező startupok támogatóit nevezik „angyalnak” a piaci szereplők. Az államfő korábban utalt rá, hogy fontosnak tartja azokat a találmányokat, amelyek a környezettudatos gazdálkodást segítik. Az alapítvány most azt is kiemelte, hogy a cég felügyelőbizottsági  tagjai (Csák János, ifj. Chikán Attila, Járai Zsigmond) nem kapnak tiszteletdíjat tevékenységükért.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik