Belföld

250 millióért szerveztetnek Ádernek konferenciát

Az államfő Kék Bolygójának cégvezére lett Lázár János egykori jobbkeze.

A Magyar Narancs szúrta ki a közbeszerzés.hu-n az Áder János által alapított Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány felhívását, amely szerint 250 millióért keresnek rendezvényszervezőt.

A szerződés teljesítése során előre láthatólag több (legalább 2 db) napos nemzetközi konferencia teljes körű lebonyolítására kerül sor, amelyek egyenként legalább 100 fő egyidejű részvételével fognak lezajlani.

A felhívás szerint a nyertes pályázónak többek között a cateringet, a szálláshelyeket, a technikai eszközöket, a rendezvényhez kapcsolódó kreatív stratégiák, tervek készítését kell biztosítania nettó 250 millió forintért. A jelentkezőnek három egymást követő lezárt üzleti évvel, nettó 185 milliós árbevétellel, a nemzetközi konferenciák szervezésében szerzett referenciával kell rendelkeznie.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány igazgatója Csepreghy Nándor, aki Lázár János jobbkezeként a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese volt. Az alapítvány céljaira évi 1,5 milliárd forintot kap a kormánytól, az RTL Klub pedig azt is kiderítette, hogy az öt dolgozónak 2,7 millióért bérelnek irodát. Az Átlátszó által közölt támogatói okirat céljaiból a Kék Bolygó ugyanakkor eddig nem sok mindent ért el.

Befektetés a jövőbe

A Magyar Narancs szerint most változás jöhet, mert nemcsak nemzetközi konferenciára készülnek, létrehozták a Kék Bolygó Klímavédelmi Befektetési Zrt.-t, amelynek Csepreghy Nándor a vezérigazgatója. A felügyelőbizottság tagjai között van Csák János üzletember, ifj. Chikán Attila, a megújuló energiával foglalkozó ALTEO Csoport vezérigazgatója, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) elnökségi tagja és Járai Zsigmond korábbi pénzügyminiszter és  MNB-elnök.

A Magyar Narancs szerint a 250 milliós nemzetközi konferenciával az államfő kiléphet a nemzetközi porondra, ami régi álma. A hetilap felidézi, hogy Áder János ugyan cáfolta ezt, de a korábbi sajtóhírek szerint azért kezdett a környezetvédelemmel foglalkozni, mert pályázni akart az ENSZ főtitkári posztra.

A hetilap szerint kérdéses, miért van szükség külön cégre, milyen vállalkozói tevékenységet akar folytatni a Kék Bolygó, ami nem fér bele alapítványi keretekbe. A közbeszerzéssel és a cégalapítással kapcsolatos kérdéseiket elküldték a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnak, amint válaszokat kapnak, közlik.

Áder János: Magyarország jelentős eredményeket ért el a klímaváltozás elleni küzdelemben
A köztársasági elnök reméli, hogy 11 év múlva a magyarországi áramtermelés legalább 90 százaléka szén-dioxid-mentes lesz. 

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik