Belföld

Elérhetetlen Magyarországon egy altatáshoz nélkülözhetetlen injekció

Bizonytalan ideig, hosszabb távon nem lesz elérhető Magyarországon a Fentanyl injekció, ami nélkülözhetetlen az altatáshoz és az intenzív ellátáshoz. A gyógyszerhatóság helyett a nagykereskedő tájékoztatta a kórházakat: Angliából kell rendelni a szert, négyszeres áron.

Bizonytalan végű hiány

– ez a mondat aggasztja a leginkább azokat a kórházi dolgozókat, akik megkeresték a 24.hu-t, hogy jelezzék, hiány alakult ki az egyik altatáshoz használt injekcióból. A Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatbázisa szerint a Richter által forgalmazott Fentanyl injekció július 3. óta, vagyis két hete számít hiánycikknek, a „bizonytalan végű hiány” pedig adminisztratív okok miatt keletkezett.

A Fentanyl injekciós változata az altatás előkészítésében és az intenzív ellátásban is nélkülözhetetlen. A tényleges altatás előtt a beteg Fentanylt kap, amitől elkábul, és ez után kezdhető meg az altatási procedúra. Injekciót kapnak a kábítószer-használók is, akiknek – bekerülve a kórházi ellátásba – az elvonási tünetek enyhítésére adagolnak Fentanylt.

Kórházi forrásaink azt mondták, rosszabb esetben 30 nap, amire bejön a megrendelt áru, a kórházi készletek viszont csak két hétig elegek. Egyikük azt mondta, húsz doboz Fentanyl injekciója van, ez ebben a hónapban még kitart, ha viszont „két drogfüggő beesik, akkor jövő héten már nincs Fentanylom”.

Forrásaink nemcsak a Fentanyl, hanem a kommunikáció hiányáról is panaszkodnak, az OGYÉI ugyanis nem ad hivatalos tájékoztatást a kórházaknak arról, hogy mekkora a baj és hogy mi a teendő. Kérdeztük mi is a hatóságot, de egyelőre nekünk sem válaszoltak.

Megkérdeztük a forgalmazóként feltüntetett Richtert is. A gyógyszercég megkeresésünkre azt válaszolta, a Richter már nem gyártja a Fentanylt, mivel licenctermék volt és a licencjogot visszavonta a tulajdonos. Hozzátették, hiány esetén a forgalmazónak az OGYÉI felé kell bejelentést tenni, ennek a Richter eleget tett. Ilyen esetekben az OGYÉI gondoskodik a hiánypótlásról.

A gyógyszerhatóság helyett egyelőre a gyógyszermegrendeléseket végző nagykereskedő lépett. A Mediwings Pharma kórházaknak küldött és a 24.hu birtokába jutott leveléből derül ki, hogy súlyos a helyzet: a Magyarországon törzskönyvezett Fentanyl injekció nem lesz elérhető hosszabb távon, ezért Angliából kell rendelni. Az első szállítmány jövő héten érkezhet meg Magyarországra. A 10X2 ml-es kiszerelést eddig 625 forintért tudták beszerezni, az egyedi import azonban megnégyszerezi az árat, és ugyanezt már 2600 forintért tudják megvenni a forráshiánnyal küzdő és adósságban úszó kórházak, amelyeknek fizetniük kell a többletköltséget.

Májusban a csecsemőknek adott, K-vitamint tartalmazó Konaikon injekcióról derült ki, hogy országos hiány van belőle. Akkor is külföldről kellett hozatni ampullákat, szintén jóval drágábban. A szülők postán küldték egymásnak a Konakiont.

Pontosítás

Az akkor a kérdéseinkre nem válaszoló OGYÉI később azt tudatta a 24.hu-val, hogy valójában a hatóság e-mailben tájékoztatta az érintetteket. Levelükben kitértek arra is, hogy az OGYÉI haladéktalanul kiadta az engedélyt a nagykereskedők kérelmére, valamint időben felhívta a nagykereskedők figyelmét a kontingens-szükségletre, s kiemelték azt is: a jogszabály szerint a nagykereskedő kérelmére indul az eljárás.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik