Belföld

Postán küldik egymásnak a hiányzó csecsemőgyógyszert a kétségbeesett szülők

Hiába a gyógyszerhatóság ígérete, még mindig hiánycikk a patikákban a K-vitamint tartalmazó Konakion-ampulla. A hiányra gyorsan reagáltak a védőnők, a szülőcsoportok és a háziorvosok is.

Május eleje óta nincs elég Konakion-ampulla a magyar gyógyszertárakban, a készlethiányról szóló híreket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is megerősítette. Honlapjuk szerint a termékhiány mögött a gyártói probléma áll, ami október 31-ig oldódhat meg.

Ráadásul nemcsak a csecsemőknek való, kisebb dózisú kiszerelésből van hiány, hanem a 10 mg-os felnőtt készítményből is, ezt leginkább azok a betegek kapják, akiknél fennáll a vérzékenység veszélye, illetve vérhígítót szednek. A Konakion hiánya azért nagy probléma, mert jelenleg más K-vitamin-injekció nincs törzskönyvezve Magyarországon.

Miért fontos a K-vitamin?

A Konakion egy fitomenadion nevű hatóanyagot tartalmaz, ami a véralvadásban fontos szerepet játszó K-vitamin szintetikus formája. A Konakiont az újszülötteknek már a kórházban, születésük után pár órával elkezdik adni, hazabocsátásuk után pedig a szülők folytatják a gyógyszer adagolását. Ha elmarad a Konakion beadása, és a csecsemőről kiderül, hogy K-vitaminhiányos, az agyvérzéshez, gyomor-vagy bélrendszeri vérzéshez is vezethet. Elsősorban a kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemőknek fontos az injekció beadása, mivel az anyatejbe alig választódik ki a K-vitamin, így kevés jut belőle a babának.

Május közepén az OGYÉI közleményben próbálta hűteni a kedélyeket: mint írták, külföldről 5000-5000 doboz K-vitamin behozatalát engedélyezték gyerekek és felnőttek számára a gyógyszer-nagykereskedőnek.

A gyógyszerhatóság tájékoztatása szerint a felnőtteknél alkalmazott Konakion 10 mg/1 ml oldatos injekcióból nagyjából négyezer doboz, a gyermekek szánt Konakion 2 mg/0,2 ml pediatric oldatos injekcióból pedig nagyjából nyolcezer doboz fogy havonta. A problémát a behozatal engedélyezése sem oldotta meg: jelenleg is hiány van a gyógyszerből.

 

A kétségbeesett szülők Facebook-csoportokban igyekeznek beszerezni a gyógyszert: arra kérik szülőtársaikat, hogy akinél maradt valamennyi fel nem használt K-vitamin, juttassa el hozzájuk, és olyan szülő is akad, aki önként ajánlja fel a megmaradt ampullákat. A Facebook kismama- és szülőcsoportjai tele vannak ilyen és ehhez hasonló posztokkal:

 

 

A megmaradt Konakion begyűjtésébe több védőnő és védőnői szolgálat is beszállt. Ahogyan sok gyerekorvos is kezébe vette a probléma megoldását – erről már Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Szervezetének elnöke beszélt a 24.hu-nak. Mint mondta: főleg vidéki kollégáitól hallott arról, hogy rendelőjükben begyűjtik a fel nem használt Konakiont és személyesen osztják ki a kismamáknak.

A K-vitamint csak addig kell adni a babának, amíg kizárólag anyatejjel táplálják, ezért fordulhat elő, hogy a családoknál megmarad néhány ampulla gyógyszer. A Konakion nem igényel hűtést, így ha a gyári csomagolásban adják postára, a hőmérséklet miatt nem károsodik a hatóanyag, legfeljebb az ampullák törhetnek el szállítás közben

– magyarázta a gyermekorvos hozzátéve: a K-vitamin egy viszonylag olcsó gyógyszer, az 5 ampullát tartalmazó doboz támogatott ára nem éri el a 400 forintot, így ennél jelentősen többet kérni érte szinte uzsorának tűnik.

 

A Népszava információi szerint a hét második felében kiszállítja a Hungaropharma a Konakion injekciókat a gyógyszertárakba.

Szerettük volna megtudni az OGYÉI-tól, hogy tettek-e bejelentést nálunk a K-vitamin hiánya miatt előállt egészségkárosodás miatt, illetve hogy pontosan mennyi gyógyszer érkezett külföldről, és hosszútávon hogyan szeretnék megoldani a helyzetet, de leveleinkre nem érkezett válasz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik