Belföld

Magyarország irtózatosan bevásárolt német fegyverekből

Magyarország vette a legtöbb fegyvert a németektől 2019 első felében, írja a Népszava a német Gazdasági Minisztérium adataira hivatkozva, amelyeket Omid Nouripour, a német Zöldek külügyi szóvivője kért ki. Eszerint a magyar kormány 1,76 milliárd euró (nagyjából 572 milliárd forint) értékben rendelt fegyvert Németországtól.

Azt már lehetett tudni, hogy tavaly év végén 44 Leopard 2A7+ nehéz harckocsi és 24 Panzerhaubitze 2000 (Pzh 2000) önjáró löveg beszerzéséről született döntés, de a költségeket akkor nem közölték.

A közzétett adatok azt mutatják, hogy a magyar honvédség részletekben fizet a fegyverekért, amelyek 2020 után érkezhetnek majd meg, köztük műszaki mentő és hídvető lánctalpasok is, amelyek akár a javításban, mentésben, vagy a földmunkákban is bevethetők. A csomagban benne vannak a kiegészítő eszközök és szolgáltatások is, így a kiképzés is része lehet az árnak.

A Leopard 2-es és a Pzh 2000-es a legkorszerűbb fegyvereknek számítanak, a nehéz harckocsik már Afganisztánban és Szíriában is bizonyítottak. A Népszava szerint rá is fér a frissítés az honvédség elavult arzenáljára, a fejlesztések indokoltnak tűnnek, „regionális szinten a térképre rakják Magyarország megtépázott haderejét, és a NATO-nál – különösen az Egyesült Államoknál – is növelik presztízsünket” – írják.

A lap ugyanakkor felhívja a figyelmet azokra a pletykákra, melyek szerint Magyarország a világ jelenlegi legmodernebb gépével, az amerikai F-35-ösökkel váltaná le a Gripeneket, ami feleslegesnek tűnő és méregdrága, alsó hangon 300 milliárd forintos kiadást jelentene.

Kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik