Belföld

Elbúcsúztatták a Hableány magyar áldozatait – képek

Pénteken 11 órakor kezdődött a gyászszertartás, amelyen a dunai hajóbaleset két magyar áldozatát, a Hableány kapitányát és matrózát búcsúztatják a folyó Margit hídhoz közeli szakaszán.

A Hableány sétahajó május 29-én este a Margit híd közelében süllyedt el, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 koreai és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet követően hét koreait sikerült kimenteni, a többiek meghaltak.

A szertartás során a folyóba engedték azt az urnát, amely a Hableány matrózának, Pethő Jánosnak a hamvait tartalmazza, míg a kapitány, Lombos László földi maradványait máshol helyezik örök nyugalomra. A búcsúztatás keretében koszorút engedtek a vízbe a baleset koreai áldozatainak emlékére – tudósított az MTI.

A búcsúztatásban 15 hajó vett részt, amelyek alakzatba rendeződtek a Margit híd és az Árpád híd között.

A központi szertartás a Halászbástya sétahajón zajlott; a hamvakat tartalmazó papírurnát a hajó harangjának megkondulását követően egy egyenruhás matróz engedte a folyóba. Ezután katonai tiszteletadás keretében három díszlövés is eldördült, majd a korábban felderítő katonaként szolgáló Pethő János emlékére elhangzott az “Il Silencio”.

Végül már csupán a hozzátartozók részvételével tartottak búcsúztatót a hajón, Lombos László esetében egyházi, Pethő János esetében pedig polgári szertartás keretében.

Galéria

Fotók: Marjai János és Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik