Belföld

Eltűnt a BRFK pendrive-ja, rajta az összes munkatárs személyes adatával

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság 5 millió forintra bírságolta a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, amiért elveszítettek egy 4 GB-os pendrive-ot rajta a BRFK teljes nevesített személyzeti állománytáblája, születési névvel, születési idővel, anyja nevével, taj számmal, beosztással és munkakörre, szúrta ki az Index a hatóság határozatát.

A BRFK munkatársa egy januári napon egy értekezletre vitte magával az adathordót, amit a kulcskarikájára fűzött, ezt pedig a szállodai szobáján is nála volt. Másnap kijelentkezett a szállodából, majd egy rövid gyorséttermi kitérő után a budapesti szolgálati helyén vette észre, hogy nincs meg a pendrive.

A problémát még aznap jelentette az elöljárónak, de hiába hívták a szállodát és a gyorséttermet is, a pendrive nem került elő.

A pórul járt rendőr a személyes adatokat tartalmazó dokumentumokat nem a szolgálati, hanem magáncélra használt adathordozóra másolta át, és nem alkalmazott semmilyen biztonsági intézkedést a tárolt adatokkal kapcsolatban, ezért vele szemben fegyelmi eljárás indult.

A pendrive azóta sincs meg.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik