Belföld

Eljárási hibák a ceglédi tragédia nyomozásakor

A Cegléden folytatott temérdek háttérbeszélgetésünk alapján sokan aggódnak amiatt, hogy pártatlan, korrekt lesz-e a vizsgálata a halálos gázolásnak. Ezt az aggodalmat nem csökkenti, hogy a szabályok ellenére lehetett bent a ceglédi gázoló ügyvédje több kihallgatáson.

A Cegléd belvárosában még húsvétkor történt halálos gázolás nem hagyja nyugodni az embereket két és fél hónappal a tragédia után sem. (A helyiek tüntetést is szerveztek.) Dühük nemcsak a városvezetés ellen irányul, hanem az ellen a helyi rendőrség ellen is, amelyet – a városvezetés mellett – hiába kérleltek az elmúlt években, hogy emelje ki a száguldozókat, vessen véget az esti illegális gyorsulási versenyeknek, érdemben nem történt semmi. A 24.hu temérdek háttérbeszélgetést folytatott, ezek során ráadásul rendre az is előjött, hogy sokakban kétség fogalmazódott meg amiatt, hogy az ügyben elfogulatlan, korrekt kivizsgálás zajlik-e le. A helyi rendőrkapitány nemrégen mindenesetre ígéretet tett a pártatlan, alapos, elfogulatlan eljárásra. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság azonos álláspontot képvisel a ceglédi rendőrkapitánnyal.

Ám nem erősíti a közbizalmat, hogy

a 24.hu információi szerint a mostani rendőri eljárásba már az elején becsúszott két súlyos hiba. Az egyik az volt, hogy legalább két fontos tanú meghallgatására valamiért beengedte a rendőrség a gázoló ügyvédjét, noha az szabálytalan.

Méghozzá azért, mert a jogász ennek köszönhetően a védekezés szempontjából fontos információkhoz juthat. A meghalt lány és a sérült fiú ügyvédje panaszt is tett emiatt.

Éppen azért, hogy ne kelljen az eljárás későbbi szakaszában figyelembe nem vehetővé nyilvánítani ennek a két tanúnak a vallomását, a kihallgatást meg kellett ismételni, immáron a gázoló ügyvédje nélkül. Noha addigra már nyilván birtokában lehetett a számára fontos információknak.

Megkérdeztük a gázoló ügyvédjét, aki sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta információnkat. Azt mondta, védencétől nincs felhatalmazása arra, hogy erről információt osszon meg velünk. Az ügyvéd azt tanácsolta, keressük meg a rendőrséget. Ezt megtettük, de sem a ceglédi rendőrség, sem a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság nem kívánt tájékoztatást adni.

A másik furcsaság, hogy a baleset éjszakáján lefolytatták a szokásos helyszínelést a rendőrök. Ám pár napra rá újra helyszíneltek, de akkor már – információink szerint – a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságtól érkeztek helyszínelők, és más jeleket is festettek fel. Erről is megkérdeztük a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot, de erre sem kívántak reagálni.

Hogyan tovább?

Az eljárásban mérföldkő lesz az igazságügyi szakértő jelentése, amelyből kiderül, mennyivel mehetett az ütközés pillanatában a gázoló, milyen körülmények vezettek a tragédiához, hol történt pontosan a gázolás, lesz-e osztott felelősség. Noha tág keretek között mozog az, hogy mikorra szokott ez elkészülni, függ az ügy bonyolultságától is, de hozzáértők úgy becsülik, július végéig valószínűleg meglehet ez a – ha nem is perdöntő, de kardinális jelentőségű – jelentés.

Kiemelt kép: A 2019. húsvét előestéjén Cegléden történt halálos gázolás helyszíne, a fánál a fiatal elhunyt lány képével, mécsesekkel. Fotó: Zsótér Indi Dániel/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik