Belföld

Vita a Hableány-kitüntetések miatt a búvárszövetségben

A legmagasabb kitüntetés egy hosszan tartó folyamat, és nem egyszeri cselekedet után járna – vélik egyesek a szervezetben.

Nézeteltérésekhez vezettek a Magyar Búvár Szövetségben a Hableány mentésében részt vevő búvárok számára adományozott kitüntetések – értesült az Index. A portál forrásai szerint többen úgy kapták meg a legmagasabb elismerésnek minősülő, négycsillagos búvárkitüntetést, hogy az nem is járhatott volna nekik.

Vámosi Antal, aki a mentés alatt, június 4-től irányította a búvárok munkáját, azt mondta, hogy azok, akik a lelkileg talán legmegterhelőbb feladatot végezték, épp nem kapták meg az elismerést. Ilyenek voltak a katasztrófavédelem búvárai, akik kiemelték annak a négy személynek a holttestét, akiket utoljára találtak meg a roncsban. Egy másik forrás szerint viszont olyan is kapott négy csillagot, aki a mentés alatt a fedélzetről irányított, olykor kólát osztogatott a többieknek.

A négycsillagos kitüntetés elvileg csak egy hosszan tartó folyamat végén, és nem egy egyszeri nagy cselekedet után adományozható. Ráadásul csak olyan búvár kaphatná meg, aki korábban már megszerezte a harmadikat is, ezúttal azonban egycsillagos minősítéssel rendelkező búvár is volt a kitüntetettek között.

Az adományozásról a szövetség Technikai Bizottságának kellene dönteni, most azonban meg sem kérdezték őket. Ehelyett a szövetség elnöksége döntött, és az okleveleket is a szövetség elnöke írta alá a bizottság elnöke helyett. Nyíri Iván, a Magyar Búvár Szövetség elnöke azt mondta az Indexnek: „Amíg külföldön a szarból is képesek várat építeni, mi, magyarok az aranyból is képesek vagyunk szart csinálni.” Hozzátette, ha vitájuk van, azt saját berkeikben rendezik. (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik