Belföld

Komjáthi: nem tudta megmondani a Suzuki, hogy miért rúgta ki a szakszervezeti titkárt

Az MSZP-alelnök további nyomásgyakorlást helyezett kilátásba.

Kedden folytatódott a munkaügyi bíróságon annak a szakszervezeti titkárnak a pere, akit indoklás nélkül bocsátottak el a Suzukitól egyetlen nappal az érdekképviselet megalapítása után – írja a Mérce.

Az ügyet a Vasas Szakszervezeti Szövetség terelte jogi útra, a második tárgyalást tartották, amiről Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke számolt be. Mint elmondta, a Suzuki jogi képviselője több kérdésre sem tudott érdemi választ adni, így arra sem, hogy ki rúgta ki Szakács Gábort, és melyik vezetőnek volt problémája a munkavégzésével.

Komjáthi szerint a Suzuki nem tudja egyértelműen indokolni Szakács kirúgását, ezért „erős a gyanúnk, hogy nem volt más bűne, mint hogy élt a magyar törvények adta lehetőséggel és szakszervezetet alapított”.

Az MSZP-alelnök közölte: ha kell, nyomást gyakorolnak a magyar kormányra is, hogy tartassa be a törvényeket a multikkal. A Mércének megjegyezte: mivel a Suzuki nem mutatja jelét annak sem, hogy a szakszervezet létezését elismerné, és tartanak attól is, hogy retorzió éri azokat, akik beléptek, ezért további nyomásgyakorló eszközökkel igyekeznek érvényesíteni a dolgozók érdekeit.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke elmondta: egy tárgyaláson, ahová a Suzuki mindössze az ügyvédeit küldte el, abszurd módon igazolniuk kellett szakszervezeti mivoltukat, és azt is bizonygatniuk kellett, hogy létezik alapszervezetük a Suzukinál. „Nem tudom ezt máshogy nevezni, mint hogy packáznak velünk” – mondta László, aki szerint a megfélemlítés ellenére egyre többen csatlakoznak dacból, dühből. (Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik