Belföld

Négy évet kapott a férfi, aki egy liter pálinka elfogyasztása után halálra verte a barátját

A férfi közel egy liter pálinka elfogyasztása után verte halálra barátját, akihez végül ő hívta ki a mentőket is. A bíróság a tettét megbánó férfit 4 év börtönbüntetésre ítélte, olvasható a Tatabányai Törvényszék honlapján.

Mint írták, az elsőrendű vádlott és a néhai sértett régóta jó barátok voltak, szinte családtagként tekintettek egymásra, sok időt töltöttek együtt. A sértett gyakran fogyasztott nagy mennyiségű alkoholt, aminek hatására a környezetében lévőkbe ok nélkül belekötött.

2018. április 1-jén a sértett és az elsőrendű vádlott együtt szereltek egy homokfutót a sértett tárkányi lakóhelyén. Ebéd után elkezdtek inni, fejenként 0,5-0,5 dl házipálinkát fogyasztottak el, később megkérték a sértett testvérét, hogy vigye el őket Bábolnára, hogy további házipálinkát vásároljanak, ebből az elsőrendű vádlott és a sértett további 2-2 dl-t fogyasztott el. Este áthívták magukhoz a másodrendű vádlottat – a sértett unokatestvérét –, akibe a megérkezése után a sértett többször is belekötött, amiért kevés időt töltött vele és az elsőrendű vádlottal. Az elsőrendű vádlott megpróbálta csitítani a sértettet, ami miatt szóváltásba keveredtek, birkózni kezdtek.

A sértett lenyugodott, majd ismét a másodrendű vádlottat kezdte szidalmazni és provokálta, hogy üsse meg. A másodrendű vádlott nem ütötte meg a sértettet, a sértett azonban egy alkalommal megütötte a másodrendű vádlottat. Az elsőrendű vádlott azt mondta a sértettnek, üsse meg őt, amilyen erősen tudja.

A sértett így tett, az elsőrendű erre ököllel legalább 10 alkalommal megütötte a sértett arcát, fejét. Az ütések közben az elsőrendű vádlott azt kiabálta „mondtam, hogy úgy üssél meg, hogy ne tudjak utána visszaütni”. Amikor a másodrendű vádlott látta, hogy a sértett nagyon rosszul van, kérte az elsőrendű vádlottat, hogy hagyja abba, de ő még egy alkalommal megütötte a sértett fejét.

A már eszméletlen sértettet a két vádlott kihúzta az udvarra, hogy a hordónál megmosdassák, majd visszahúzták a szobába. A vádlottak a műhelybe mentek, majd a szobába visszatérve úgy látták, hogy már nem folyik vér a sértett orrából és a levegőt is tisztábban veszi, így a másodrendű vádlott hazament, az elsőrendű vádlott pedig feltette az ágyra a sértettet. Az elsőrendű vádlott másnap hajnalban felébredt és be akarta takarni a sértettet, ekkor vette észre, hogy a lába hideg, amiből arra következtetett, hogy meghalt. Az elsőrendű vádlott sírva átrohant az édesanyja lakrészébe, hogy hívjon mentőt, de a kiérkezésükkor már csak a sértett halálát tudták megállapítani.

A Tatabányai Törvényszéken 2019. július 10-én megtartott előkészítő ülésen a bűnösségét beismerő elsőrendű vádlottat a bíróság halált okozó testi sértés bűntette miatt 4 év börtönbüntetésre ítélte és 4 évre eltiltotta a közügyektől, a másodrendű vádlottat pedig segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt két év próbára bocsátotta. A vádlottak az utolsó szó jogán elmondták, hogy nagyon megbánták tettüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik