Belföld

Magyar György: Megfélemlítés a célja a Demeter Márta elleni eljárásnak

Miután hivatali visszaélés gyanújával nyomozás indult Demeter Márta ellen, Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezésére még a nyári szünet előtt felfüggesztheti az Országgyűlés az LMP-s politikus mentelmi jogát.

A gyanú szerint Demeter Márta törvényi kötelezettségét megszegve, közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki, és valótlanul állította, hogy a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította. A politikus tavaly szeptemberben a Facebook-oldalán tette közzé a kecskeméti bázison tett iratbetekintés után, hogy az új katonai Airbuson szállították haza Orbán Viktor egyik lányát Ciprusról. Ám még aznap kiderült, hogy egy, a miniszterelnökhöz hasonló nevű katonatiszt családjáról volt szó.

Magyar György ügyvéd a 24.hu-nak arról beszélt, hogy teljesen abszurdnak tartja, hogy az ügyben büntetőeljárás indult. Szerinte legfeljebb polgárjogi sérelem érhette az érintetteket. Mint mondta, Demeter Márta nem tett mást, mint a munkáját végezte azzal, hogy adatok után kutatott, azonban nem volt elég körültekintő az információk nyilvánosságra hozatalakor. „Ez felróható neki, de szándékosság nem merülhet fel az ügyben, így büntetőjogi relevanciáját nem látom az ügynek.

 Jogszakmai szempontból furcsállom, hogy a Legfőbb Ügyész ehhez a nevét adja, indítványának már a Mentelmi bizottság előtt el kellene buknia, de a büntetőbíróság előtt feltétlenül

– mondta.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Magyar beszélt arról is, hogy a hivatali visszaélés büntető törvénykönyvi tényállása szerint azt a hivatalos személy csakis úgy követheti el, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen. A jogtalan hátrány, illetőleg jogtalan előny kizárólag vagyoni hátrányként, illetőleg előnyként értelmezhető, politikai hátrányként vagy előnyként nem.

A jogász úgy véli, ha a parlament fel is függeszti a képviselő mentelmi jogát, az ügy szerinte nem juthat el vádemelésig, ha pedig mégis, legfeljebb bírói megrovást tud elképzelni lehetséges büntetésként. Kiemelte:

Ennek az ügynek a célja a megfélemlítés, tehát, hogy az ellenzék tudja, hol a helye.

Magyar György megjegyezte, nehezebb úgy a képviselőknek a munkájukat végezni, hogy folyamatos félelemben próbálják őket tartani. Szerinte ez az eljárás is ezt szolgálja.

Kiemelt kép:Szigetváry Zsolt/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik