Belföld

Magáncégre bízták a labort, mert az állami összeomlott

Úgy tudja a Népszava, hogy valamennyi Veszprém megyei kórház szerződött a Synlab Hungary Kft.-vel labordiagnosztikai vizsgálatokra. A piaci szolgáltatóra azért lett szükség, mert a helyi állami labor felmondások miatt már nem tudja ellátni a kórházakat. A Synlab a Veszprém megyei intézmények számára a székesfehérvári laborjában végzi el a feladatot.

Bajban a Veszprém megyei kórházak, bezárt a mikrobiológiai labor
Márpedig e nélkül nem folyhat betegellátás. Az állam kérte a kórházakat, gyorsan szerződjenek le magánlaborral.

Az állami labor július elsejével állt le, ami veszélyeztette a biztonságos betegellátást. Az előírások szerint ugyanis a kórházban csak úgy kezdhetnek például antibiotikum-kúrát egy betegnél, ha a mikrobiológiai laboratóriumi vizsgálattal megvizsgálja milyen szerre érzékeny baktériumról van szó. Az intenzív osztályoknak is néhány óránként kell mintákat küldeniük, és a sebészetek munkája is csak a mikrobiológai laborháttér mellett biztonságos.

A Synlab begyűjtő autója naponta egyszer szedi majd össze a mintákat. Ha valakinek sürgősséggel van szüksége diagnózisra, akkor a mintát a kórháznak kell eljuttatnia Fehérvárra. Egy intézményvezető azt mondta a Népszavának:

ez nem rendkívüli, például a vérszállításnál is a kórház saját gépkocsiját, vagy akár egy taxit használnak

Synlab-ra csak egy átmeneti időre bíznák a feladatot. A Veszprém megyei kórház ugyanis elkezdte megszervezni saját intézményén belül ezt a szolgáltatást. Ám az új labor működtetéséhez szükséges engedélyezési eljárás még jó ideig eltarthat.

Kiemelt kép: MTI / Sóki Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik