Belföld

Az akadémiai dolgozók szerint „elismert tudós nem vállalná” a vezetésüket

Az ELKH felállítása a tudóstársadalom egyöntetű tiltakozását váltotta ki mind idehaza, mind a nemzetközi színtéren, legutóbb az összes jelentős német kutatóintézeti hálózat tiltakozott ellene. Így bárki is vállalja a szervezet vezetését, az szakmai karrierjének végét jelentené. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal történetéből okulva az ELKH vezetését elvállaló személy szinte biztos lehet benne, hogy később rövid úton megszabadulnak tőle

így reagált az Akadémiai Dolgozók Fóruma arra a pénteken a Magyar Hírlapban megszellőztetett hírre, hogy Vizi E. Szilveszter az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) vezetője. AZ ELKH az az új szervezet, ahová begyömöszölnék az MTA-tól elvett kutatóintézet-hálózatot.

Magyar Hírlap: Volt MTA-elnökhöz kerülhetnek a kutatóintézetek
Az MTA feldarabolása után nem állhat meg az élet.

Az Akadémia Dolgozók Fóruma azt közölte, hogy mivel az ELKH-t az MTA közgyűlési határozatával ellentétesen hívták életre, olyan módon, ami „az Akadémia vagyonát kisajátító és tekintélyét rongálja”, ezért szerintük „sem Vizi E. Szilveszter, sem más, nemzetközi reputációval és jelentős szakmai életúttal rendelkező tudós nem fogja elvállalni az MTA-ra kényszerített szervezet vezetését”.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik