Belföld

Magyar Hírlap: Volt MTA-elnökhöz kerülhetnek a kutatóintézetek

A kormánypárti napilap értesülései szerint Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) korábbi elnöke kerülhet az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH) irányító testület élére. A lap szerint „több név is van a kalapban”, de az agykutató exelnök a legesélyesebb jelölt.

Az ELKH azért jött létre, mert minden tiltakozás ellenére elvették az MTA-tól a kutatóintézet-hálózatát. A kormány szerint ezzel nő a tudomány autonómiája és a finanszírozás is megoldottabb lesz. A tudósok szerint viszont ennek pont az ellenkezője igaz, amit legutóbb a legnevesebb német tudósok is megfogalmaztak annak érdekében, hogy védjék magyar kollégáikat.

Az ELKH-t irányító testület tagjai túlnyomó többségében tudós emberek lesznek. Őket fele-fele arányban az Akadémia és a kormány delegálja, a testület élére pedig egy, a Palkovics László miniszter és Lovász László MTA-elnök által kiválasztott konszenzusos jelöltet szánnak. 

Vizi E. Szilvesztert 2002-ben választották az Akadémia elnökévé, pozíciójában 2005-ben megerősítették, így azt 2008-ig töltötte be.

Kiemelt kép: MTI / Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik