Belföld

Rejtély, mi baja az államnak az alternatív iskolákkal

Horn György szerint nincs épeszű magyarázata, hogy a kormány ellehetetlenítené a működésüket.

A Klubrádióban a köznevelési törvény módosítását az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke ahhoz hasonlította, mint  amikor az utcán valakit váratlanul leütnek. Fogalmuk sincs, miért akarják ellehetetleníteni az alternatív iskolákat. Horn György azt mondta, lényegében betarthatatlan szabályokra köteleznék az alternatív kerettantervvel rendelkező iskolákat, amelyek között nemcsak alapítványi, hanem állami intézmények is vannak.

Bár próbálnak információkat szerezni, egyelőre ember nincs, aki megmondaná, hogyan, mi okból került a törvénybe az új javaslat.  

Horn György szerint az alternatív iskolák programjai most is megfelelnek a Nemzeti alaptanterv előírásainak, az oktatás más, de a végén a diák ugyanott tart, mint az állami iskolába járó.

Nincs tehát semmilyen észszerű magyarázat a módosításra, talán majd a törvény elfogadása után valaki megmondja, ki és miért kezdeményezte.

Horn György negyvenöt éve tanít, sok egyeztetésen vett részt, de ami most történik az elképesztő, ilyennel még nem találkozott. Nem zárta ki, hogy az alternatív iskolákkal csak annyi a baj, hogy vannak, bár ezt azért furcsállotta, mert szülői hozzájárulásokból működnek, így az államnak harmadannyiba kerülnek, mint az egyházi iskolák.

Kinek szúrja ez a szemét?

– tette fel a költői kérdést az elnök, aki szerint sokféle alternatív iskola van, mindenféle közösséggel, világnézettel, annak, ha valaki ilyenbe íratja a gyerekét, nincs köze ahhoz, milyen pártra szavaz.  Horn György szerint a törvénymódosítás után megoldás lehet, ha formálisan teljesítik az új szabályokat.

Horn György: az iskola halott, már inkább árt
Szerinte a NER elitje azért választ inkább egyházit, mert az AKG túl szabad számukra.

Kiemelt kép: 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik