Belföld

Maszkos fiatalok bántalmaztak és raboltak ki időseket

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés, többrendbeli minősített rablás, magánlaksértés és kifosztás bűntette miatt vádat emelt két fiatalkorú férfival szemben, akik felnőtt társaikkal 2018 nyarán Kalocsa környéki falvak idős lakóit rettegésben tartották.

A 24 éves bátyai férfi ötlete alapján a 17 éves vádlottak elhatározták, hogy környékbeli falvakban egyedül élő, idős asszonyokat rabolnak ki úgy, hogy házukba a fiatalkorúak berontanak és erőszakkal megszerzik pénzüket.

A 79 és 86 év közötti áldozatokat és lakókörnyezetüket a 24 éves vádlott térképezte fel, ő adott a fiatalkorú társainak maszkot és kesztyűt, de a tetthelyre is az ő autójával mentek a 19 éves negyedik társukkal együtt, aki az autót vezette. Tavaly június 30. és július 8. között a vádlottak Dusnokon, Dunaszentgyörgyön, Dunaszentbenedeken, Miskén és Kecelen hét idős asszonyt raboltak ki.

A késő esti, éjszakai órákban a kiszemelt áldozatuk házához érve a két felnőttkorú vádlott az autóban maradt, míg a két fiatalkorú maszkban és kesztyűben beugrott az udvarba. Ott a bejárati ajtó redőnyét felnyomva az ajtót befeszítették vagy annak ablakát téglával betörték, így jutottak be a lakóházba.

Azonnal a zajra felriadó idős áldozatukra támadtak: ököllel arcon ütötték, az ágyra lökték, földre teperték, arcába párnát nyomtak és értékeit követelték. Első áldozatukat – egy 86 éves asszonyt – ököllel többször nagy erővel olyan súlyosan bántalmaztak, hogy kétoldali keményagyburok alatti vérzést és az agy többszörös bevérzését szenvedte el, amely közvetetten életveszélyesnek minősül.

Tőle 35 ezer forintot zsákmányoltak. Másik áldozatuktól mintegy 2 ezer forintot tudtak elvinni, miután orrcsontját és állkapcsát eltörték.

A fiatalkorúak attól sem riadtak vissza, hogy tavaly július 8-án fényes nappal a templomból hazafelé igyekvő idős áldozatukat a nyílt utcán ököllel bántalmazzák és kirabolják, majd a zsákmánnyal a közelben várakozó felnőtt társaik autójába pattanva távozzanak. Egy 74 éves asszony ugyanezen a napon szerencsésebb volt, mert tőle a fiatalkorú vádlottak úgy vették el értékeit, hogy a kerékpár után szaladtak és a csomagtartóból kikapták a táskáját. Abban egyébként egy kiló cukor volt. A rablókat másnap őrizetbe vették a nyomozók.

Az ügyészség a letartóztatásban lévő fiatalkorúakat életveszélyt okozó testi sértés, többrendbeli csoportosan, bűnszövetségben, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás, magánlaksértés és kifosztás bűntettével, felnőtt társaikat felbujtóként és bűnsegédként többrendbeli minősített rablás és magánlaksértés bűntettével vádolja. Bűnösségükről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Kiemelt kép: police.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik