Belföld

Kedden szavaznak a magántanulói státusz megszüntetéséről

Az Országgyűlés kétnapos üléssel folytatja munkáját a jövő héten. A képviselők hétfőn a kormány tagjait interpellálhatják, majd kedden az alapvető jogok biztosává választhatják Kozma Ákost, a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettesét.

A házelnök – parlament honlapján elérhető – napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor a Semmelweis-napra történő emlékezéssel kezdődik. A parlament 1992-ben nyilvánította a magyar egészségügy napjává július 1-jét, amely 2011 óta munkaszüneti nap is az ágazatban dolgozóknak. A megemlékezés az anyák megmentőjeként ismertté vált Semmelweis Ignác magyar orvos születésének évfordulójára esik, aki kiemelkedő szerepet játszott a gyermekágyi láz leküzdésében.

A napirend előtti felszólalásokat követően dönthetnek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság létrehozásáról. A lépést az indokolja, hogy októberben lejár a Médiatanács négy tagjának kilencéves megbízatása. Az interpellációk és az azonnali kérdések ezúttal is egy-egy órában hangozhatnak el, majd a kérdések következnek további fél órában.

Kedden – a napirend előtti felszólalások után – az új ombudsmanról szavaznak. Áder János köztársasági elnök a posztra Kozma Ákost javasolta, aki 2010 óta a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettese. Az alapvető jogok biztosa 2013 szeptembere óta Székely László, mandátuma szeptemberben jár le. Eredményes választás esetén az új ombudsman le is teheti esküjét a Házban.

A képviselőknek emellett tíz előterjesztésről is dönteniük kell. Szavaznak a közigazgatási bíróságokról szóló törvény hatálybalépésének elhalasztásáról, a kormány köznevelési törvénycsomagjáról, a jövő évi költségvetés megalapozásáról, valamint az Amerikai Egyesült Államok fegyveres erői magyarországi állomásozásának engedélyezéséről.

Lezárják a menekülőutat az állami iskolarendszerből
Van egy kiskapu, amin az elégedetlen, de a magániskolákhoz nem elég vagyonos szülők kimenekíthetik gyerekeiket a közoktatásból. A kormány azonban megszüntetné a magántanulói státuszt.

A határozathozatalok utáni egyetlen napirendi pontban a trafiktörvény felülvizsgálatáról tartanak általános vitát a fideszes Lázár János kezdeményezésére.

Kiemelt kép: Kummer János/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik