Belföld

Túl van a szívműtét utáni rehabilitáción M. Richárd

Túl van a szívműtét utáni több hónapos rehabilitáción M. Richárd – közölte megkeresésünkre Koltai Zsuzsanna, a férfi jogi képviseletét ellátó Koltai és Wagner Ügyvédi Társulás egyik névadója. A Dózsa György úti baleset ügyét eredetileg május közepén tárgyalták volna, ám M. Richárd egészségi állapota miatt elhalasztották július 5-ére.

Kardiológiai ellenőrzésekre és műszeres kontrollvizsgálatokra jár. Természetesen ott lesz a jövő heti tárgyaláson

– mondta ügyfeléről Koltai Zsuzsanna.

A kecskeméti maffiaperből is ismert férfinak a szívműtét és az operáció utáni rehabilitáció miatt szüntették meg a letartóztatását februárban, majd bűnügyi felügyelet alá helyezték, azaz korlátozás nélkül mozoghat Budapesten és Pest megyében. Kérdés, hogy visszakerül-e a börtönbe azok után, hogy jól van.

Jogerős bírósági döntés van arról, hogy az ügyfelünknek nem kell nyomkövetőt viselnie. Hogy ezen lesz-e változtatás, azaz lesz-e újabb ügyészi indítvány, azt nem lehet megmondani. De az ügyésznek természetesen joga, hogy indítványozza ezt. Ahogy nekünk is jogunk van ahhoz, hogy beadjunk egy indítványt, hogy a bíróság szüntesse meg nyárra a teljes bűnügyi felügyeletet, hogy akár külföldre is mehessen az ügyfelünk. Ha szökni akart volna, nyilván megtehette volna, hiszen nincs rajta nyomkövető

– tette hozzá az ügyvéd.

M. Richárd jogi képviselője kérésünkre elmondta, informatikai segítséget kért a bírónő, tehát nagy valószínűséggel a térfigyelő kamerák felvételeinek és a bizonyítási kísérlet anyagának a levetítésére kerül sor a következő tárgyaláson. Elkészült a műszaki és az orvosszakértői vélemény is az ügyben. A szakértőkön kívül két tanút idézett be a bíróság. Az elkészült szakértői véleményekkel kapcsolatban Koltai Zsuzsanna azt mondta:

Még mindig vitás a sebesség. Lehet, hogy kisebb volt a haladási sebesség annál, amiről eddig szó volt, de a száz körüli sebesség is sok. A hátul ülő utas kiesett az autóból. Ha használta volna az övet, akkor valószínűleg nem zuhant volna ki.

Az ügyvéd szerint egy ilyen baleset után senki nem fogja egyértelműen azt mondani, hogy akkor is meghalt volna az utas, ha be van kapcsolva az öv.

A Dózsa György úti tragédia 2017 májusában történt. M. Richárd hatalmas sebességgel csapódott Mercedesével egy Citroenbe. A kanyarodni akaró autó a hatalmas becsapódástól többször is megpördült, majd berepült a buszmegállóba. A férfi kábítószert fogyasztott, de ez a vezetési képességére nem volt hatással a szakértők szerint. Az ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra.

E szerint a 41 éves M. Richárd vezetői engedély nélkül, a megengedett 50 km/h-t jelentősen meghaladó, 135-140 km/h sebességgel haladt a Dózsa György úton a Kassák Lajos utcai kereszteződés irányába. A kereszteződésbe ekkor érkezett gépkocsijával egy 47 éves férfi, aki szabálytalanul, kis ívben kanyarodott be a szemből érkező vádlott elé úgy, hogy nem adta meg neki az elsőbbséget.

A kocsik olyan erővel ütköztek össze, hogy mindkét jármű felsodródott a járdára. A balesetben a kanyarodó jármű egyik utasa olyan erővel zuhant ki az autóból, hogy sérülései miatt a helyszínen életét vesztette. A másik utas a kórházi kezelés során hunyt el, három gyalogos pedig könnyebben sérült. A kanyarodó gépkocsi 47 éves sofőrje életveszélyes, M. Richárd könnyebb sérüléseket szenvedett. Az ügyészség szerint a baleset elkerülhető lett volna, ha a szemből, nagy sebességgel érkező vádlott nem lépi túl a sebességhatárt, vagy, ha a másik vádlott szabályosan kanyarodik.

Az ügyész 7 év 2 hónap börtönt kért M. Richárdra. A Dózsa György úti balesetben érintett másik sofőrre, N. Józsefre két év fogházat kért, három év próbaidőre felfüggesztve.

Kiemelt kép: BIelik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik