Belföld

Orbán a boszniai szerbek vezetőjével találkozott

De a kormány itthon nem verte nagydobra a látogatást.

Orbán Viktor fogadta Bosznia-Hercegovina szerb nemzetiségű elnökét, Milorad Dodikot, aki kétnapos látogatásra érkezett Magyarországra – írja a 444. Sajtótájékoztatót is tartottak, de erre a portál tudomása szerint magyarországi szerkesztőségek nem kaptak meghívót, külföldi hírügynökségek munkatársainak pedig azt mondták, nem lesz ilyen sajtótájékoztató.

Ehhez képest a szerb sajtó részletesen beszámolt az eseményről, ahol Orbán Viktor megköszönte Dodik látogatását, és a kétoldalú együttműködés fejlesztését ígérte. Ugyancsak szerb sajtó szerint Szijjártó Péter is tárgyalt az elnökkel. Nem hivatalos forrásból származó információk szerint a magyar politikusok arról győzködték Dodikot, hogy ne akadályozza teljesen a NATO és Bosznia-Hercegovina közeledését – a horvátok és a bosnyákok ugyanis nyitnának a szövetség felé, de a szerbek ezt blokkolják.

Bosznia-Hercegovinának három elnöke van, az egyes nemzetiségek egy-egy államfőt választanak, akik nyolchavonta cserélik az elnöki széket. Dodik a 444 szerint a szerb nacionalizmus meghatározó alakja, Vlagyimir Putyin szövetségeseként tartják számon. 2017-ben az USA szankciós listájára került, a daytoni békemegállapodás végrehajtásának akadályozása miatt, és nagy híve Radovan Karadzicnak. Hivatalosan a magyarországi szerb kisebbségi önkormányzat vendégeként érkezett. (Fotó: Europress – Ercin Top / Anadolu Agency)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik