Belföld

Kiakadtak a magyar áldozatok védői azon, hogy kiengedik a Viking Sigyn ukrán hajóskapitányát

Értetlenül állok a döntés előtt

–  mondta megkeresésünkre Gulyás Krisztián a Dunai hajóbalesetben elhunyt magyar hajóskapitány családjának a jogi képviselője, amikor arról kérdeztük, hogy mit szól ahhoz, hogy 15 milliós óvadékkal szabadlábon védekezhet Jurij C., a halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetésével gyanúsított ukrán hajóskapitány.

Példátlan és felháborító ez az ügyintézés a hatóságok részéről. Nagy horderejű bűncselekményről van szó, amiben sokan meghaltak. Már önmagában ez a tény is megalapozná a letartóztatás szükségességét, pontosan a hatóság szokott erre hivatkozni más ügyekben. Ezzel a döntéssel a saját korábbi joggyakorlatát rúgta fel a hatóság, ennél sokkal kisebb horderejű ügyeknél szoktak ugyanis letartóztatást alkalmazni.

– tette hozzá Gulyás.

Hasonló véleményen volt a tragédiában elhunyt matróz jogi képviselője, Magyar György is.

Az ügyészség nem véletlenül fellebbezett és hívta fel a figyelmet az ukrán kapitány negatív közlekedési előéletére, továbbá arra, hogy törölte a rádióforgalmazási adatokat. Ez mind befolyásolhatja a büntetőeljárás eredményességét. Ennél én sokkal fontosabbnak tartom azonban, hogy a hajót is szabadon engedték. Tüzetes és mindenre kiterjedő szakmai vizsgálat nélkül ez tényleg befolyásolja a büntetőeljárás sikerét. A hajót ugyanis a kapitánytól függetlenül azonnal le kellett volna foglalni. Azóta mint látjuk a szállodahajó szabadon közlekedik, és még át is festették, eltüntetve részben a nyomokat. Ez világraszóló skandalum.

– tette hozzá Magyar György.

Mint arról korábban beszámoltunk, a másodfokú bíróság helybenhagyta az elsőfokú bíróság határozatát, így 15 millió forint óvadék ellenében szabadlábon védekezhet tovább a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya.

15 milliós óvadékkal kiengedik az ukrán hajóskapitányt
Nyomkövetőt kell viselnie és nem hagyhatja el Budapestet.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik