Belföld

15 milliós óvadékkal kiengedik az ukrán hajóskapitányt

A másodfokú bíróság helybenhagyta az elsőfokú bíróság határozatát, így 15 millió forint óvadék ellenében szabadlábon védekezhet tovább a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya – tudta meg a 24. hu.

Tóth M. Gábor, Jurij C. új ügyvédje lapunk megkeresésére azt mondta, a Fővárosi Törvényszék további magatartási szabályként előírta, hogy a kapitánynak hetente kétszer személyesen jelentkeznie kell a nyomozóhatóságnál. A férfi jogi képviselője szerint a másodfokon eljáró bíróság példás és iránymutató döntést hozott. Mint mondta, a hajóskapitánynak nyomkövetőt kell majd viselnie, és nem hagyhatja el Budapest területét.

Megkerestük az ügyben a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszéket és a Fővárosi Főügyészséget is. Előbbi szóvivője, Szabó József megerősítette, hogy a korábban említett szigorításokkal hagyták helyben az elsőfokú bíróság határozatát. A másodfokú döntés tényét a Fővárosi Főügyészség szóvivő helyettese, Rab Ferenc is megerősítette.

Ez azt jelenti, hogy amint leteszik a 15 milliós óvadékot, – ami várhatóan vagy ma vagy holnap meg is történik – akkor a papírmunkák elvégzése után azonnal szabadítják is a letartóztatásban lévő ukrán férfit.

A Fővárosi Törvényszék későbbi közleményében azt írta, hogy az elsőfokú bíróság az eljárási szabályokat maradéktalanul megtartva vizsgálta a gyanúsítottal szemben fennálló megalapozott gyanú meglétét. Kiemelte, hogy a kényszerintézkedésről való döntéskor sem az elsőfokú, sem a másodfokú bíróság nem bocsátkozhat a már beszerzett bizonyítékok összevető mérlegelésébe. Azt írják, hogy a bíróságnak csak azt kell vizsgálnia, hogy rendelkezésre állnak-e olyan terhelő tényadatok, amelyek alapján valószínűsíthető, hogy bűncselekmény történt és az elkövető a gyanúsított.

A másodfokú bíróság megjegyezte azt is, hogy bár az ügyészség hivatkozott arra, hogy az ukrán férfit más ügyben külföldön gyanúsítottként hallgatták ki, ez a jelen döntés meghozatala során relevanciával nem bír, már csak azért sem, mert az ügy tárgya, állása és annak kimenetele nem ismert, továbbá az ügyészi indítvány szerinti szökés, elrejtőzés veszélyével nem hozható összefüggésbe.

A Viking Sigyn szállodahajó kapitányát a nyomozók halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetésével gyanúsítják.

 

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik