Belföld

Hatékony szakmai együttműködésért tüntették ki Handó Tündét

„Magyarország Ügyészségével kialakított kiemelkedő és hatékony szakmai együttműködéséért” Pro Cooperatione Emlékérmével tüntette ki Handó Tündét, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnökét Polt Péter legfőbb ügyész – közölte közölte a Legfőbb Ügyészség.

Handó megajándékozása azért érdekes, mert a bírói társadalommal jóval zaklatottabb a viszonya. Az Országos Bírói Tanács (OBT) május elején arról határozott, hogy kezdeményezik Handó elmozdítását az OBH éléről. Döntésüket azzal indokolták, hogy alaptörvénybe foglalt feladatuk, hogy felügyeljék a bíróságok központi igazgatását ellátó hivatal elnökét, a kötelezettségek elmulasztása, illetve méltatlanság esetén pedig kezdeményezniük kell a tisztségétől való megfosztását.

Az OBT korábban többször is bírálta az OBH elnökének kinevezési gyakorlatát, az előterjesztések benyújtásának megtagadását, és összesen nyolc alkalommal jeleztek felé törvénysértést. Handó 2018 áprilisa óta megtagadta az együttműködést az őt felügyelő bírói testülettel, saját hatásköreit alkotmányos ellenőrzés nélkül gyakorolja.

Kiemelt kép: 24.hu/Kummer János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik