Belföld csatatér 2019 - budapest

Kálmán Olga: Nagyon várom a találkozást Orbánnal

Bő két hónapja azt nyilatkozta nekünk, hogy esze ágában nincs indulni a főpolgármesterségért, aztán a minap mégis bejelentkezett az előválasztásra.

Ön szerint mennyi Tarlós István IQ-ja?

Halló! Megszakadtunk?

Itt vagyok! Nem tudom, mennyi Tarlós IQ-ja, s nem is érdekel.

Hét évvel ezelőtt az ATV Egyenes beszédjében Tarlós lényegében leostobázta önt. A buszbeszerzések kapcsán a kormány és a városháza közti konfliktust feszegették, amikor a főpolgármester ekképpen fakadt ki: „Az a baj, hogy magának nincs más gondolata, nem nagyon érdemes magához bejönni, mert nem tud értelmes kérdést feltenni (…) szerkesztő asszony, a választ, amit adtam, kilencvenes IQ fölött meg szokták érteni, hogy ön nem értette meg, az legfeljebb a kialvatlanságával hozható összefüggésbe.”

Rég elfeledtem ezt az egészet. Nem most volt.

Most az van, hogy eljött a reváns ideje?

Ha hiszi, ha nem, ez már akkor sem foglalkoztatott, amikor megtörtént. A politikusok számomra interjúalanyok voltak, nem pedig álmatlan éjszakák kiváltói vagy ki nem váltói.

Kitől tart inkább: Karácsony Gergelytől, a momentumos Kerpel-Fronius Gábortól vagy Tarlós Istvántól?

Nem így gondolkodom. Karácsony Gergely, Kerpel-Fronius Gábor társak abban, hogy kiválasszuk az ellenzék közös jelöltjét. Játékosok ők is azon a pályán, ahová én is beálltam.

Politikai értelemben Tarlós István az ellenfél. Mert idegenné, érzéketlenné, sok tekintetben élhetetlenné tette a városunkat.

Bő két hónapja kérdeztük öntől: „Lenne politikus?” A válasz: „Az speciel nem. Meg is lepődöm, amikor olyanokat olvasok a sajtóban, hogy Kálmán Olga a főpolgármesterségre tör… újságíró vagyok, a politika pedig a túloldal. Miért mennék át?”

Április elején ez szóról szóra így volt igaz, hiszen az ellenzéki oldalon állóvizet láttunk, ment a teszetoszaság, a „tán részt veszek az előválasztáson, tán nem”. Aztán az EP-választás megmutatta, hogy az ország, de különösen Budapest új szereplőket vár a közéletbe. És azzal, hogy a Momentum erre az igényre reagálva bedobott egy új főpolgármesterjelölt nevet, új, számomra inspiráló helyzet született.

Azt is mondta: „Politikai messiásnak túl őszinte vagyok. Ami a szívemen, az a számon (…) privátban sem mondok mást, mint adásban. A politikusi léthez más típusú személyiség szükséges.” Az elmúlt pár napban idomult a személyisége a politikusi léthez?

Természetesen semmit nem változott a személyiségem, politikai messiásnak most sem vagyok alkalmas, nem is vágyom rá, ugyanis nem pártpolitikusnak készülök, hanem Budapest párton kívüli főpolgármesterének.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Idézek még: „Elárulom, miért nem fordult meg a fejemben, hogy pályázzak a főpolgármester-jelöltségre: mert nagyon komolyan gondolom a politikát. Mi is történne? Kampányban nyilván el kell mondani, milyen pocsék itt a köztisztaság, az úthálózat, a tömegközlekedés, az egészségügyi ellátás és az oktatás. De ha netán megválasztanak, eltelik fél év, s megint ki kell állni. Akkor mit mondhatok? Hát továbbra is azt, hogy pocsék a köztisztaság, az úthálózat, a tömegközlekedés, az egészségügyi ellátás meg az oktatás. Számomra feloldhatatlan ellentmondás, hogy miközben az emberek talán bíznának bennem, én nem bízom abban, hogy Fidesz-kormány alatt ellenzéki vezetéssel fejlődhet egy település. Ráadásul komoly a sansz, hogy egy esetleges ellenzéki főpolgármestert még egy kátyú betömésében is meggátol majd a saját kormánypárti testülete. Én viszont kizárólag úgy szeretek belefogni bármibe is, hogy reális esélyét látom a megvalósulásnak. Magammal szemben lennék borzasztóan elégedetlen és csalódott, ha nem tudnám azt cselekedni, amit szeretnék… én biztos nem fognék ilyen politikai vállalkozásba.” Hát most csak belefog. Miért?

Akkor pontosan arról beszéltem, hogy egy ellenzéki polgármester vagy főpolgármester szinte semmit nem tud tenni a város érdekében, ha blokkolja a saját kormánypárti testülete.

Ma már azt látom, hogy nyerhetőek a kerületi polgármesteri posztok,

így a leendő fővárosi közgyűlésnek nemcsak ellenzéki főpolgármestere, hanem ellenzéki többségű közgyűlése is lehet.

Attól még a parlamenti többség minimum 2022-ig marad fideszes, s a miniszterelnök továbbra is Orbán Viktor lesz.

Aki ellen Budapest lakossága a politikai érdekérvényesítés összes eszközét be fogja vetni, ha kell. Egyenesen beszélünk és cselekszünk. Az első lépés, hogy a fővárosi közgyűlésben is többsége legyen a jelenlegi ellenzéknek.

„Én nem hiszek abban, hogy Fidesz-kormány alatt ellenzéki vezetéssel fejlődhet egy település.” Ezt mondta. Vagyis amíg Orbán a főnök, mindegy, kik ülnek a fővárosi közgyűlésben, hiszen még a kátyúzáshoz is a kormánytól kell kikönyörögni a pénzt.

Arra utaltam, hogy ha fideszes a fővárosi testület, az megfojtja az ellenzéki polgármestert. Így értettem, és ezt ma is így gondolom. A legjobb szándékú városvezetőnek is keresztbe tehet a saját képviselő-testülete, megbénítva ezzel a munkáját. És erre azért szép számmal látunk is példát.

Mi történne, ha ön nyerné a főpolgármesteri versenyt, de a kerületek maradnának a narancsnál? A választás másnapján visszaadná a mandátumát?

Nem tartom életszerűnek, hogy a választók a főpolgármesteri poszton változást akarnak, a kerületükben pedig nem.

Meglehet, az ön brandje a DK és a Momentum hálózatával meg a végigrakkolt kampánnyal elég a főpolgármesteri poszthoz, de a kerületi polgármesterjelölteket nem Kálmán Olgának hívják.

De ha valaki a főpolgármester-választáson Kálmán Olgára, egy új szereplőre, a változásra szavaz, az a másik szavazatát, bízom benne, hogy szintén a változásra fogja adni.

Mondjon nekem tíz, nem, csupán öt, vagy csak három ellenzéki kerületi polgármesterjelöltet.

Nem mondok. Az a lényeg, hogy helyben ismerjék, tiszteljék őket.

Miért pont a DK-val barátkozik?

Nem barátkozom, hanem elfogadtam egy tisztességes biztatást, mert igazuk volt. Cselekedni kell, és nem a kifogásokat kell sorolni. Az utolsó bátorító szó valóban Dobrev Kláráé és a DK-é volt. Örültem neki.

Csak azért DK, mert Dobrev Klára kérte?

Azért, mert igazuk volt, és ezt az igazságot éppen Dobrev Klára személyes szerepvállalása hitelesítette. Egyenes, őszinte, erős, hiteles. Kőkeményen végigdolgozta az EP-kampányt, és tiszteletreméltó eredményt ért el a pártjával.

Aki erre képes, legyen a neve Klára vagy Margit, ha tanácsol nekem valamit, meghallgatom, megfontolom.

És ő azt tanácsolta, azt ajánlotta föl, arra kért meg, hogy DK-s ajánlással induljak el a főpolgármester-jelölti küzdelemben. Megfontoltam. Igaza volt. Meggyőzött. Ugyanolyan munkamániás, mint én. Megjegyzem, az EP-választáson pont azok a pártok arattak sikert, amelyek végigdolgozták a kampányt.

Számít az, akár pro, akár kontra, hogy Klára férjét úgy hívják, hogy Ferenc?

Ezt a kérdést nem tudom értelmezni.

Klára annak a pártnak szerzett bő tizenhat százalékot, melyet az ország legmegosztóbb politikusa, Ferenc vezet. Mi Ferenc szerepe abban, hogy engedett Klára hívásának?

Szerintem ez a „ki a megosztó a politikában, ki nem” már egy elég régi lemez. Gyurcsány Ferenc egy demokratikus párt demokratikusan megválasztott vezetője.

Az ön plakátjain ott lesz a DK neve.

Attól, hogy elfogadtam egy párt ajánlását, még civil jelölt vagyok.

Eltolja magától a DK-t?

Nem, miért tenném? Elfogadtam az ajánlásukat, ami önmagában is több, mint ha csak azt mondták volna, hogy támogatnak. Ajánlanak, és nemcsak a DK szimpatizánsainak, hanem minden budapesti szavazónak.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Mióta biztatja önt DK a főpolgármester-jelöltségre?

Régóta. De nem ők az elsők és az egyetlenek. Évek óta számos helyről volt már ilyen megkeresés.

Sőt, közvélemény-kutatás mutatta ki év elején, hogy a balosok inkább választanák Kálmán Olgát miniszterelnöknek, mint a szocialista Kunhalmi Ágnest, s a főpolgármesteri székben is szívesen látnák. A hírt akkor ön a Facebook-oldalán egy „Hmmm” kommenttel osztotta meg.

Most is hmmm.

Valahol olvasom azt a spekulációt, hogy Kálmán Olga ugyan az előválasztáson legyőzheti Karácsony Gergelyt, viszont Tarlós István ellen Karácsony nagyobb eséllyel indulna, mint Kálmán Olga. Merthogy Karácsonynak, hasonlóan Tarlóshoz, van városvezetési, közigazgatási tapasztalata, önnek pedig nincs.

Már a témafelvetés is megmosolyogtat. Minden politikus, városvezető életében van, volt az a pillanat, amikor korábban még nem volt politikus. Nálam most jött el ez a pillanat. Nem közlekedési, hajózási, parképítési szakembernek készülök, hanem a budapestiek szolgálójának, képviselőjének.

Azért a főpolgármesterségre nyilván nem árt melegíteni kisebb súlyokkal: kerületi polgármesterséggel, testületi tagsággal, parlamenti képviselőséggel, ilyesmikkel.

Igen, ismerem ezt a „legyen felvértezve az ember” szöveget.

Nem számít a „szakmai előélet”?

Nem a szakmai előéletről szól a történet!

Hanem miről?

Érettségről, élettapasztalatról, közéleti múltról. Én huszonöt éve politikával, közélettel, szociális ügyekkel, esélyegyenlőséggel, gazdasági kérdésekkel, városvezetési ügyekkel foglalkozom, ebben élem minden egyes napomat, s nem akármilyen szinten: két és fél évtizede mindent elolvasok, minden adatot meg akarok jegyezni, minden összefüggést meg akarok érteni, erről kérdeztem, vitáztam több tízezer interjúalanyommal. És vezetői tapasztalattal is rendelkezem, hiszen hosszú ideig az ATV hírigazgatója, majd főszerkesztője voltam. Városvezetési tapasztalatom valóban nincs. De ugye nem gondoljuk azt, hogy kizárólag abból lehet jó városvezető, aki előtte lehúzott harminc évet valamelyik kerületben?

Megmondjam, kiből lesz jó főpolgármester? Aki képes egyben tartani Budapestet.

Aki odafigyel az emberekre. Aki meghallgatja, min szeretnének változtatni, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ez meg is valósuljon. Aki még egy ellenkező oldali kormányzatnál is képes érvényesíteni a városa érdekeit.

Meg az, akinek van víziója arról, hogy merre menjen a város. Önnek van?

Van.

Kell nagyobb költségvetés Budapestnek? Hogyan osztaná meg a forrásokat a belső és a külső kerületek között? Mire pályázna először az EU-nál? Mihez kezdene a sztrádaként működő alsó rakpartokkal, hová terelné onnan a forgalmat? Hogyan gyűrné le a Fidesz meg a szocik által uralt parkolási maffiát? Lezárná a Lánchidat az autók elől? És a belvárost? Hová építene P+R parkolókat? Kell fővárosi bérlakásprogram? Hogyan oldaná meg a közlekedést a reptérre? Melyik metrót építené tovább, meddig és mikor? És a HÉV-vel mi a terv? Mit tenne annak érdekében, hogy ne robbanjon le hetente a négyes-hatos? Zöldítené a várost? Mit kezdene a Városligettel? És a Népligettel? Megszüntetné a magassági korlátot az építkezéseken, jöhetnek a felhőkarcolók? Mi legyen a plázastoppal? Egyetért azzal, hogy lokális központokat kell kialakítani Budapesten?

Lassítson!

Ezekre a kérdésekre és még egy csomó másikra mikor válaszol részletekbe menően? Átveszi valamelyik támogató, ajánló pártjának programját? Vagy vannak saját szakértői?

Ennek van egy menete. Az előválasztás előtt bemutatom, megismertetem a javaslataimat. Azért használom a javaslat kifejezést, mert komolyan gondolom, hogy az ajánlások gyűjtése során meg kell hallgatni azokat is, akik az aláírásukkal fejezik ki a bizalmukat irányomban. Az előválasztás pedig pont arról szól, hogy végül egyetlen főpolgármester-jelölt maradjon, aki mögé az ezt vállaló ellenzéki pártok beállnak. Értelemszerűen a többiek javaslatait is meg kell fontolni.

A menetrend következő állomása, hogy a főpolgármester-választásig ebből programot kell létrehozni az ellenzéki pártok, a budapesti szakmai és civil szervezetek, ezernyi terület szakértőjével. Tehát kérdésére a válaszom: van programom, de azt szeretném, ha ez nem az én, hanem mindannyiunk programja lenne, ennek pedig az előbb elmondottak alapján van egy menete. Ma meghatározzuk az irányt, az előválasztásra megfogalmazzuk a tennivalókat, aztán jön a részletes program a választási kampány nyitónapjára.

Említette, hogy olyan főpolgármester kell, „aki még egy ellenkező oldali kormányzatnál is képes érvényesíteni a városa érdekeit”. Csakhogy Orbán, látni, senkinek sem kegyelmez. Miért ne mutatná meg a kormányfő a fővárosnak, hogy rosszul szavazott, amikor nem a Fidesz jelöltjét választotta? Ön mivel győzné meg arról, hogy érdemes segíteni egy ellenzéki vezetésű Budapestet?

Nagyon várom a találkozást, amikor a főváros ügyeiről egyeztetünk, szemtől szembe. Nem bólogatni fogok, az biztos.

Bólogatni neki kéne arra, hogy ad pénzt működtetni, fejleszteni a várost. Nála a kasszakulcs.

Mindenben nem lehet nála a kasszakulcs. Ez egy kétmilliós város. Miről beszélünk?

Tarlós István is gyakran borongott azon, hogy még a budapesti iparűzési adót is magához rendelte a kormány, aztán annyit osztott vissza, amennyit akart.

Én nem borongani akarok, hanem cselekedni.

Fotó: Marjai János / 24.

Milyen ütőkártya lenne az ön kezében egy tárgyaláson Orbánnál?

A legfőbb ütőkártya a főpolgármester mögött álló szavazók tömege.

Az előválasztás kapcsán nem ejtettünk szót a legagilisabb ellenzéki jelöltről, Puzsér Róbertről.

Ó, Robit ezer éve ismerem, egy munkahelyen dolgoztunk.

Ez a Robi agyonvághatja a komplett ellenzéki összejövetelt.

Dehogy.

Ha a főpolgármesterségért nem egyetlen, az előválasztáson győztes ellenzéki jelölt indul, hanem Puzsér is, akkor a nem Tarlósra adott szavazatok megoszlanak, s vélhetően marad Tarlós a város élén. Mihez akar kezdeni Puzsérral? Megkísérli berángatni valahogy az előválasztásba? Vagy rávenné a visszalépésre?

Inkább azon dolgoznék, hogy rengeteg munkával meggyőzzük a fővárosi választópolgárokat, hogy az előválasztáson győzedelmeskedő jelölt ajánlata a legjobb. Nem abból kell kiindulni, hogy a Puzsér elvisz ennyi meg annyi szavazatot.

De hát elvisz.

Dolgozni kell!

Fogja győzködni Puzsért?

Én? Soha. Induljon, aki indulni akar.

Belép a DK-ba, vagy bármely másik pártba?

Miért lépnék be?

Ön tegnaptól politikusnak számít?

Főpolgármester-jelöltnek számítok. Ha valaki jobban szereti használni a politikus kifejezést, tegye, hiszen egy választás mindig politikai, szakmai játszma.

A politikusságból vissza lehet még térni közéleti újságírónak?

Ezen nem gondolkodom. Nem ezen gondolkodom, hanem a városon. Én most egy város vezetésére vállalkozom. Ha a budapestiek ősszel nem engem választanak, majd elgondolkodom más utakon.

Ha nem ön lesz a befutó ebben a főpolgármesteresdiben, marad a politikában?

Ha nem én leszek a befutó, akkor majd kérdezek tovább.

Az megfordult a fejében, hogy a döntésével húzott egy strigulát a Fidesz azon állítása mellé, hogy a nem fideszes sajtó az ellenzéki pártok sajtója, épp úgy, ahogy a Fidesz-média Orbán pártsajtója?

Nem fordult meg. Már csak azért sem, mert a Fidesz sajtója propagandasajtó.

Tekintsünk az idei ősznél messzebbre. Képzeljünk el egy DK-plakátot a 2022-es országgyűlési választási kampányban.

Mit lát azon a plakáton?

Két nő arcát: Dobrev Klára és Kálmán Olga. És valami olyasmi feliratot, hogy „Nőkkel váltunk rendszert!”

És mint micsodák szerepelnek ezek a nők? Mint két miniszterelnök-jelölt?

Még a főpolgármestere-jelöltség sincs meg, s már miniszterelnök akar lenni?

Csak kíváncsi vagyok, ön milyen plakátról képzelődik.

Jó, legyen, mármint a plakáton, DK a miniszterelnök-jelölt, KO pedig a jobbkeze, egyelőre sima országgyűlési képviselő-jelöltként, a DK ajánlásával.

Hát, ezzel a vízióval én most nem tudok mit kezdeni.

Lesz ilyen plakát?

Mondom: ezzel a vízióval én most nem tudok mit kezdeni.

Igazán mondhatná, hogy nem lesz ilyen plakát.

Miért?

Mert ezt az interjút is azzal kezdtük, hogy pontosan az történt, amit korábban elképzelhetetlennek tartott. Vicces lenne ugyanígy indulni két-három év múlva.

Egyelőre maradnék a komoly és valóságos dolgoknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik