Belföld

Már a negyedik hevedert húzzák át a búvárok a Hableány alatt

Gőzerővel dolgoznak a búvárok a Hableány kiemelésének az előkészületein. Egy mentésben résztvevő szakembertől megtudtuk, hogy a nehéz körülmények ellenére is olyan jól haladnak a búvárok a kiemelés előkészületeivel, hogy jelenleg már a negyedik hevedert húzzák át az elsüllyedt hajóroncs alatt.

A szakember elmondta, hogy a búvárok már lezárták a hajó nyílásait és az ablakait is. Erre azért volt szükség, hogy se holttest se pedig más ne kerüljön ki a hajótestből kiemelés közben. Elmondása szerint, ha minden jól megy akkor ma vagy legkésőbb holnap végeznek is az  előkészületi munkákkal.

Ezt később megerősítette Jasenszky Nándor a TEK társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője is. Sajtótájékoztatós elmondta, egy hevedert a hajó elején, kettőt középen a gépház alatt, ahol a legnagyobb a veszélye annak, hogy a hajó kettétörik, egyet pedig a tat alatt lesz a kiemelés során. Egy-egy heveder hat 32 milliméter átmérőjű drótkötélből áll össze, az elején és a végén pedig úgynevezett vezetőköteleket csatolnak hozzá; ezek együttes hossza eléri a 100 métert.

Közben 15 hajóval folyik az áldozatok felkutatása is. Még 8 dél-koreai utast és az elsüllyedt hajó magyar kapitányát keresik.

A Clark Ádám kapitánya: „Nem vagyok hajlandó kockáztatni a kollégáim épségét a látványért”
Gyenei Gyula elmondta, mikor lehet behajózni a hatalmas úszódaruval biztonságosan.
A Hableány matrózának holttestét találták meg
P. János szenvedélye a hajózás volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik