Belföld

Vége a lakásdrágulásnak? A fenét

Az elmúlt 5-6 évben óriási mértékben drágultak az ingatlanok. De meddig tart ez még? A mostani előrejelzések szerint nincs még itt a vége az áremelkedésnek, de az ütem már visszaeshet némiképp – ez a következtetés vonható le két elemzésből is.

Egyre kisebb – 5-7 százalékos – a lakáskiadással elérhető éves hozam, ami pedig azzal jár, hogy egyre kevesebben vesznek lakást befektetési céllal. Igaz, még így is a megvásárolt ingatlanok durván egyharmada mögött ilyen motiváció húzódik meg – derül ki a Népszava összeállításából, amely az OTP lakáspiaci térképén alapul. Közben elindult az ehhez mérhető hozamú új lakossági állampapír értékesítése, nagy is a roham, szóval van már versenyképes alternatívája a lakáskiadásnak. Továbbá: idén Budapesten 14 ezer új társasházi lakás átadása várható, ezek is mérsékelhetik a bérleti díj emelkedését.

Van még egy tényező, amely fékezheti a lakások drágulását. Szemben a korábbi évekkel, amikor az élénkülő kereslet mellett egyre kevesebb eladó ingatlan jelent meg a kínálatban, idén január és május között a tavalyinál több ingatlant hirdettek meg eladásra – derül ki az ingatlan.com elemzéséből. Ennek oka elsősorban az, hogy azok hirdetik meg a lakásukat, akik a júliusból életbe lépő támogatási rendszert (babaváró hitel, a csok bővítése, feltételeinek enyhítése)ki szeretnék használni és egy másik lakásba akarnak költözni.

Vagyis hiába nő a lakáspiaci kínálat, az a júliustól megnövekvő kereslet előszele valójában.

Ezért mind az OTP szakértője, mind az ingatlan.com elemzője azt mondja, továbbra is drágulás várható a következő időszakban, csak éppen az áremelkedés üteme mérséklődhet.

Kiemelt kép: Fotó: MTVA / Jászai Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik