Belföld

Emelkedik a Duna vízszintje, lehet, hogy még holnap sem emelik ki a Hableányt

Néhány centiméteres vízszintemelkedésre számítanak a Duna budapesti szakaszán csütörtök délutánig – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság az MTI-vel.

A Duna magasabban fekvő vízgyűjtőin a meleg időjárás következtében az elmúlt napokban hóolvadás indult meg, így bár számottevő csapadék nem volt és továbbra sem várható, az összegyűlt olvadékvíz hatására a Duna országhatár feletti szakaszán a vízszint kismértékű (néhány deciméteres) emelkedése volt tapasztalható.

A Duna bajor és osztrák szakaszán észlelt, a hirtelen hóolvadásból keletkező vízszintemelkedés a hazai szakaszon nagyobb mértékben jelentkezik, így Budapesten csütörtök délutánig a vízszint egy decimétert nem meghaladó emelkedése, majd újbóli lassú apadása valószínű. Budapestnél szerdán a déli vízállás 451 centiméter volt, ami 137 centiméter csökkenést jelent a múlt szombati tetőző szinthez (588 centiméter) képest. A 400 centiméteres alá jövő hét kedden csökkenhet a vízszint.

Ez azért lényeges, mert késhet a Margit hídnál múlt héten elsüllyedt Hableány kiemelése. Egyelőre úgy fest, a magas vízállás miatt a kiemelő daru, a Clark Ádám hajó át sem fér a Margit híd alatt. A Duna magas vízállása miatt szerdán csak Újpestig megy a Clark Ádám hajódaru. Várhatóan még csütörtökön sem próbálják meg kiemelni a múlt heti hajóbalesetben elsüllyedt roncsot – erről számoltak be az M1 aktuális csatorna tudósítói.

Addig előkészületeket végeznek a búvárok.

Még mindig túl magas a vízszint ahhoz, hogy átférjen a Margit híd alatt az úszódaru
Rögzítési lehetőségeket keresnek a búvárok az elsüllyedt Hableányon.

Szerdán délelőtt egy újabb holttestet emeltek ki a hajóroncsnál a búvárok, így hivatalosan is 13-ra emelkedett a múlt szerdai dunai hajóbaleset áldozatainak száma.

Múlt hét szerda este, nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, amely másodpercek alatt elsüllyedt. Hét embert kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták, 21 ember eltűnt. Azóta több újabb utas holttestét találták meg, 15 embert még keresnek.

Kiemelt kép: Fotó: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik