Belföld

Még mindig túl magas a vízszint ahhoz, hogy átférjen a Margit híd alatt az úszódaru

Mint arról korábban beszámoltunk már elindult Budapestre a Clark Ádám úszódaru, amivel felszínre hozzák majd a Hableány roncsait. Egy mentésben lévő szakembertől megtudtuk, hogy a búvárok szerda délelőtt és délután is folyamatosan merülni fognak, hogy lehetséges rögzítési pontokat keressenek az elsüllyedt hajón.

A mentésben részt vevő búvárok a túl magas vízállás és a nagy sodrás miatt eddig csak az egyik oldaláról tudták megközelíteni a roncsot. Ma megpróbálják felmérni, hogy miként tudják megközelíteni a Hableány másik oldalát is.

Egyelőre több verzió is van arra, hogy emeljék ki a roncsot a helyszínre tartó úszódaruval. Az egyik ilyen verzió az, hogy speciális drótköteleket húznak át a hajó alatt, és azoknak a segítségével próbálják felszínre hozni a 200 tonna teherbírású úszódaruval. De lehetséges verzió az is, hogy a roncs ablakaihoz, és erősebb felületekhez rögzített speciális kötelek segítségével próbálják majd kiemelni a roncsot.

A magyar és külföldi szakemberek a hajóroncs mielőbbi kiemelése érdekében ma tovább folytatják a műszaki mentést előkészítő munkálatokat. Folyamatosan merülnek a búvárok, hogy feltérképezzék a kiemeléshez szükséges rögzítési lehetőségeket. Ha munka közben újabb holttestre bukkannak a hajóroncson kívül, akkor azt természetesen megpróbálják felszínre hozni, mint tették ezt nem sokkal ezelőtt.

A szakember szerint nehezíti a helyzetet, hogy még mindig közel ötméteres a Duna vízállása. Ez pedig azt jelenti, hogy a magasabb hidak alatt ugyan már átfér, de az alacsony Margit híd alatt még mindig nem fér át a Clark Ádám úszódaru, ami ugye szükséges ahhoz, hogy hozzá tudjanak kezdeni a kiemeléshez. A szakember szerint várhatóan egy-két nap kell még ahhoz, hogy lemenjen a vízszint annyira, hogy felszínre tudják hozni a Hableányt.

Jelenleg Dömösnél tart a Clark Ádám hajódaru.

Frissítünk 14:00!

Már Vácon van a Clark Ádám úszódaru. A délutáni órákban érkezik Újpestre, és a magas vízállás miatt ma nem is közlekedik tovább.

Újabb holttestet emeltek ki a Margit hídnál
Ez már a harmadik holttest, akit felszínre hoztak a hídnál.

Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik