Belföld

Csütörtökön hatályba lép a kormányrendelet, amely átírja a halottvizsgálat szabályait

Szerda reggel a hvg.hu birtokába került, titkos előterjesztés alapján mi is megírtuk, hogy egy tervezet szerint kivételes esetekben – kegyeleti okból – mellőznék a kötelező boncolást. Tömegszerencsétlenségnél, természeti katasztrófánál így az áldozatok rokonai mielőbb eltemethetnék szeretteiket.

A hvg.hu szerda este már arról számol be, hogy meg is jelent és csütörtökön hatályba lép a kormányrendelet, amely kimondja:

Több ember halálát okozó tömegszerencsétlenség, illetve természeti katasztrófa esetén a hatóság a boncolástól eltekinthet, ha a szakértő nyilatkozata alapján a halál oka egyértelműen megállapítható, és a boncolás mellőzése az eljárás érdekeit nem sérti, így különösen, ha az áldozatok azonosítására az eljárás során az Interpol Disaster Victim Identification protokollja szerint kerül sor.

A halál okának egyértelműsége tekintetében két boncolásra jogosult igazságügyi orvosszakértő együttes nyilatkozata szükséges. A kormányrendelet a folyamatban lévő eljárásokra is vonatkozik, ami megfelel a dél-koreai illetékesek és családtagok kérésének – írja a lap.

fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik