Belföld

Dunai hajóbaleset: átírnák a halottvizsgálat szabályait

A kormány módosítaná a jogszabályt, kivételes esetekben eltörölné a kötelező boncolást.

A hvg.hu a birtokába került, még titkos előterjesztésről azt írja, a tervezet szerint kivételes esetekben – kegyeleti okból – mellőznék a kötelező boncolást. Tömegszerencsétlenségnél, természeti katasztrófánál így az áldozatok rokonai mielőbb eltemethetnék szeretteiket.

„A halottvizsgálatról és a halottakkal kapcsolatos eljárásról szóló 2013-as kormányrendeletet” módosító előterjesztés nem említi a dunai hajóbalesetet, de a portál az előterjesztés június 3-ai dátuma alapján valószínűsíti, hogy a Hableány tragédiája miatt lazítanának a hatályos szabályokon. A dokumentumot Kásler Miklós, Trócsányi László és Pintér Sándor közösen jegyzi.

Szöulban a baleset után: „Nagyon fontos, hogy megtalálják a halottainkat!”
Kollégánk konfereniára utazott Dél-Koreába, de arra nem volt felkészülve, hogy már a reptéri tévéken is a dunai dráma képei fogadják.

A több ember halálát okozó tömegszerencsétlenség, természeti katasztrófa esetén a jövőben azért nem lenne kötelező a hatósági, illetve az igazságügyi boncolás, mert így sem sérülnek az „eljárási és szakmai érdekek”, „a halál oka egyértelműen megállapítható”.

A módosítással az igazságügyi boncolás mellőzésével „egy rugalmas eljárási rend” jönne létre, de a jövőben sem tekintenének el az igazságügyi boncolástól, ha ennek a büntetőeljárás látná kárát. Mivel a változás nem igényel felkészülési időt, így – ha a kormány rábólint – akár már a héten hatályba is léphetne.

Újabb holttestet emeltek ki a Margit hídnál
Ez már a harmadik holttest, akit felszínre hoztak a hídnál.

Kiemelt kép: 24.hu/Mohos Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik