Belföld

Spóroltak a darun, meghalt egy munkás

Rászakadt egy emelet a munkásra. A bontás irányítója ellen vádat emeltek.

A mosonmagyaróvári épületnél egymást érték a balesetek tavaly nyáron. Először egy fémdarab esett a bontásért felelős vállalkozó lábára, amit térd alatt amputálni kellett. Két nap múlva halt meg a bontásnál egy munkás. A Mosonmagyaróvári Járási Ügyészség a bontás tényleges vezetője ellen halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat.

A vádirat szerint a bontást egy egyéni vállalkozóra bízták, de ő munkálatok irányítását átruházta a vádlottra. A bontási terv szerint az épület fő tartó szerkezeti elemeit bontani csak daruval lehetett  volna. Erre a felelős műszaki vezető figyelmeztette a vádlottat, ő mégis az épület „borítására” adott utasítást. A segédmunkásoknak a fő tartó elemeket kellett elvágniuk.

A szakképzetlen munkavállalók ötletszerűen, lángvágóval kezdtek a munkához. Három főoszlopot elvágtak, de az épület nem dőlt el, így hazaindultak.

Amikor egyikük visszament az épületbe, az acélszerkezet második szintje leszakadt, maga alá temette a sértettet, aki a helyszínen meghalt. Sérülései olyan súlyosak voltak, hogy életét a legkorábban érkező orvosi segítség sem tudta volna megmenteni.

A vádlott terhére rótt bűncselekmény egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Kiemelt kép: ügyészség.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik