Belföld

Álgázszerelők vertek át 151 idős embert

Két miskolci férfit, apát és fiát küldenének börtönbe.

Magukat gázszerelőknek adták ki, így csaltak ki 151 idős embertől pénzt 2017 januárjától 2018 áprilisáig. Formaruhában, nyakukban arcképes igazolvánnyal jelentek meg az idős embereknél, mondván, a gázkészüléket ellenőrzik a szolgáltató, a katasztrófavédelem megbízásából vagy egy uniós norma előírásai miatt.

A két férfi Pest, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye településein és a fővárosban 151 embertől 10 ezer forinttól 74 ezer forintig terjedő összeget zsebelt be előlegként, munkadíjként.

Amikor beengedték őket, szemrevételezték a gázkészülékeket, majd felsorolták az alkatrészeket, amiket haladéktalanul le kell cserélni, a munkát pedig csak ők végezhetik el. Cégüknek engedélye, a két férfinak gázszerelői képzettsége nem volt. Szerződést írattak alá az idős emberekkel, megjelölve a munkadíjat, a tényleges munkálatok időpontját. Az előleget azonnal kérték készpénzben.

Az esetek zömében nem tértek vissza, olykor bizonyos alkatrészeket kicseréltek, noha a készülékek hibátlanul működtek. A sértettek gázkészülékei a jogszabályoknak megfelelően lettek beszerelve, üzembe helyezve. Felújításuk, karbantartásuk nem volt indokolt.

A Dunakeszi Járási Ügyészség 151 rendbeli csalással és más bűncselekménnyel vádolja a férfiakat. Börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a vádlottakkal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik