Belföld

Megszólalt a búvár, aki elsőként merült az elsüllyedt hajóhoz

Rettenetesek a körülmények a víz alatt, ipari búvárok és katasztrófavédelmi búvárok merülnek csak ilyen körülmények között

– erről beszélt az M1 aktuális csatorna riporterének Kovács Gábor, a Havária Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület búvárja, aki elsőként merült csütörtökön a Dunában elsüllyedt Hableányhoz.

Mint fogalmazott, gyakorlatilag egy ország azon gondolkozik, hogy megy le egy búvár ilyenkor. Ők megpróbálták, hiszen meg kell tenni, amit mégsem lehet megtenni.

Szembesültünk azzal, hogy lehetetlen ilyenkor dolgozni. Leengedtük a létrát, pozícióba helyeztük. Van egy kisegítő személyzet, egy merülésvezető, mentőbúvárok, egy hajóscsoport. Lementünk, körbenéztem, gyakorlatilag nulla látás távolság van

– magyarázta.

Drámai mentés: el kellett vágni a légzőcsövet, hogy fel tudjon jönni a TEK-es búvár
Megpróbált lemerülni, de a légzőcsöve beakadt a létrába, ki kellett menteni.

Most azon dolgoznak, hogy leárnyékolják a hajó előtti szakaszt, hogy a búvár be tudjon jutni a hajótestbe.

Arra a kérdésre, milyen együtt dolgozni az Ausztriából és Dél-Koreából érkezett búvárokkal, Kovács Gábor úgy felelt,

az osztrák kollégák azt mondták, ebbe a vízbe nagyon nem mennek be. Nézték a felszerelésünket, értenek hozzá, de ez a körülmény nekik picit terhelő. A koreaiak itt voltak, ők nem ismerik ezt a nehéz búvárfelszereléses rendszert. Van egy másik rendszerünk, a fél nehéz búvárfelszerelés, abban talán megpróbálják, megmérettetik magukat. Minden búvár arra törekszik, hogy segítse egymást és hogy megkezdjük a mentést.

Közölte, a merülés előtt van egy eligazítás, amin kapnak egy tervet, megnézzük a metszetrajzokat, vizualizálják az egészet, és ha már lent vannak – ha van látótávolság, ha nincs -, nem akadályozza őket, ha nem látnak.

A balesettel kapcsolatban a legfrissebb híreinket ide kattintva találja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik