Belföld

Kilenc gyanúsított a korrupciós botrányban

Összehangolt akcióban csaptak le rájuk. Pénzügyőr, volt rendőr, ügyvéd is érintett.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség korrupciós bűncselekmények miatt folytatott nyomozásában három embert vett őrizetbe. Egyikük  elfogásáról a Terrorelhárítási Központ készített videót. A nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult.

A gyanú szerint egy nyugdíjas rendőr egy másik férfival a bűnügyi hatóságoknál fennálló kapcsolataik – köztük egy pénzügyőr őrnagy – közreműködésével magánnyomozói munkájukhoz kaptak olyan adatokat, amelyekhez törvényesen nem juthattak volna hozzá.

A hivatalnokok a hivatali adatbázisokban lekérdezéseket végeztek, azok eredményét – a kapott, ígért jogtalan előnyért – kiadták.

A két magánnyomozót egy ügyvéd is segítette. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozó ügyészei a Terrorelhárítási Központ, a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai összehangolt akciót hajtottak végre.

Budapesten és környékén, több helyszínen tartottak házkutatást és a megalapozott gyanút alátámasztó bizonyítékokat: okiratokat, elektronikus adathordozókat, mobiltelefonokat és nagyobb mennyiségű készpénzt foglaltak le.

Az ügyészek az ügyben kilenc embert hallgattak ki gyanúsítottként, három férfit őrizetbe vettek, indítványozták letartóztatásukat. A kényszerintézkedésről a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája csütörtökön dönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik