Belföld

Orbán: Korszakos győzelmet arattunk

Orbán Viktor a Bálna előtt tartott meglepően kurta győzelmi beszédet, nem sokkal este 11 óra után, amikor megérkeztek a végleges választási eredmények.  A Fidesz-KDNP ezúttal egy tisztán arányos, listás választáson ért el abszolút többséget, 52,14%-ot, ráadásul nem is kirívóan alacsony részvétel mellett. Tette ezt azután, hogy a tavalyi országgyűlési választáson épphogy 50 százalék alatti szavazataránnyal a mandátumok kétharmadát megszerezte.

Fidesz-többség, újjászülető DK, berobbanó Momentum, óriásit bukó MSZP, Jobbik, LMP
A 21 magyar képviselőből 13-at a Fidesz, 4-et a Demokratikus Koalíció küld Brüsszelbe. A Momentum 2, a Jobbik és az MSZP 1-1 mandátumot szerzett.

Korszakos győzelmet arattunk

– így értékelte a miniszterelnök az eredményt. Ezt azzal magyarázta, hogy szerinte a „népvándorlás és migráció” miatt új korszak kezdődött az európai politikában. A miniszterelnök külön megköszönte a Fidesz-aktivistáknak a munkájukat, hogy „heteken keresztül a hátukon vitték az egész kampányt”.

Orbán arról beszélt, hogy „Európa a mi hazánk is, ezért meg akarjuk változtatni”. Három feladatot emelt ki, amire szerinte felhatalmazást kaptak a választóktól:

  • a bevándorlás megakadályozása egész Európában,
  • a nemzetek Európájának képviselete,
  • és a kétezer éves keresztény értékek megvédése.

„Európa maradjon az európaiaké” – summázta Orbán programját. A miniszterelnök szerint olyan vezetők kellenek Európában, akik „az európai embereket képviselik, tisztelik az európai nemzeteket, és a keresztény kultúrát”.

Az esélylatolgatást későbbre hagyta Orbán Viktor, az európai politika jövőjéről konkrétumokat nem mondott.

Ez a rövid beszéd csak a diadal tömör bejelentése volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik