Közélet ep-választás

Fidesz-többség, újjászülető DK, berobbanó Momentum, óriásit bukó MSZP, Jobbik, LMP

A Fidesz-KDNP, ahogy várható volt, könnyedén nyerte meg a vasárnapi európai parlamenti választást, a szavazatok és így a mandátumok több mint felét megszerezte. Orbán Viktor pártja ezúttal egy tisztán arányos, listás választáson ért el abszolút többséget, 52,14%-ot, ráadásul nem is kirívóan alacsony (43,36%-os) részvétel mellett. Tette ezt azután, hogy a tavalyi országgyűlési választáson épphogy 50 százalék alatti szavazataránnyal a mandátumok kétharmadát megszerezte.

A Fidesz eredményén sok magyarázni való nincs, az utolsó napok felmérései még egy picit jobb eredményt is jósoltak a kormányzópártnak, amely mindent elsöprő bevándorlásellenes kampányával is csak 0,7%-kal ért el jobb eredményt, mint öt éve, egy a mostaninál sokkal kisebb téttel futó EP-választáson. Akár azt is lehet mondani: a Fidesz hozta a papírformát. Erre azonban a következő három évben világos felhatalmazásként hivatkozhat.

Tektonikus változásokat az ellenzéki oldalon okoz majd az eredmény. Arra ugyanis senki nem számított, hogy a Demokratikus Koalíció nem csupán megszerzi a második helyet, de 16,26 százalékos eredménnyel négy brüsszeli képviselői helyhez jut, megkétszerezve EP-delegációjának létszámát. Olyannyira nem, hogy Gyurcsány Ferenc és – az eredmények ismeretében így is mondhatjuk – Dobrev Klára pártja csak az utolsó napokban kezdett el kampányolni azzal, hogy egy jó eredménnyel akár három mandátumuk is lehet. Ehhez képest ellenzéki vezető szerepük most megkérdőjelezhetetlennek látszik, noha a tavalyi parlamenti választáson épphogy megugrották az ötszázalékos küszöböt. Úgy fest, mind Dobrev listavezetősége, mind az Európai Egyesült Államok gondolatára felfűzött kampány jó ötletnek bizonyult, a DK kis pártból középpárt lett: 555 ezren szavaztak rá úgy, hogy az országgyűlési választáson 70 százalékos részvételnél is alig több mint 300 ezren.

Sikerült az áttörés a Momentumnak is, amelyet a közvélemény-kutatók a bejutási küszöb környékére mértek, ehhez képest 9,92 százalékos eredménnyel két EP-mandátuma lesz, és megelőzte a tavaly még 20 százaléknyi támogatást élvező Jobbikot (6,44%) és az MSZP-t (6,68%) is. Utóbbi két pártnál nagyobbat csak az LMP (2,19%) bukott, amelyet a szélsőjobboldali Mi Hazánk (3,33%) és a Kétfarkú Kutya Párt (2,63%) is megelőzött.

A Jobbiknak a következő ciklusban az eddigi három helyett egy képviselője lesz, és az MSZP-Párbeszéd szövetség is így járt, míg a brüsszeli képviseletét elvesztő LMP-nek a létezése is megkérdőjeleződött.

A választás országos és megyei eredményeit itt mutatjuk meg hőtérképen:

Itt vannak az EP-választás országos és megyei eredményei
Térképen mutatjuk a 2019-es EP-választás országos és megyei részletes eredményeit.

A budapesti eredmények itt találhatók:

Itt vannak az EP-választás budapesti és kerületi eredményei
Térképen mutatjuk a 2019-es EP-választás budapesti és kerületi részletes eredményeit.

Itt pedig összegyűjtöttük az Európai Parlament új magyar képviselőit:

Itt vannak az Európai Parlament új magyar képviselői
A 2019-es EP-választáson mandátumot szerzett képviselők listája.

Budapesten fej fej mellett a DK és a Momentum

Az ellenzék szempontjából a budapesti eredmények különösen érdekesek:

  • a DK 19,78%-ot szerzett, és a legnagyobb ellenzéki pártként végzett a III., a IV., a X., XIII., a XIV., a XV., a XVII., a XVIII., a XIX., a XX., a XXI., a XXII. és a XXIII. kerületben,
  • míg a Momentum alig lemaradva 17,34%-ot gyűjtött, és a legerősebb ellenzéki párt lett a város belső részében: I., a II., az V., a VI., a VII., a VIII., a IX., a XI. és a XII. kerületben.
  • Az MSZP viszont mindössze 9,02%-ot kapott Budapesten,
  • a Jobbik pedig mindössze 3,18%-ot, és még a Kétfarkú Kutya Párt is megelőzte. Az LMP pedig 3% alatt végzett.

A képviselők fele kicserélődik

Először szerzett brüsszeli mandátumot a Fidesz listavezetője, Trócsányi László, Győri Enikő korábbi madridi nagykövet, Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója és ugyancsak a Fidesz színeiben Tóth Edina. A DK az újrázó Molnár Csaba mellett három új képviselőt küld ki: Dobrev Klárát, Rónai Sándor szóvivőt és Ara-Kovács Attilát, és szintén újonc a momentumos Cseh Katalin és Donáth Anna. A Jobbik egyetlen helyét szintén egy új képviselő, Gyöngyösi Márton tölti majd be. Az MSZP-Párbeszéd részéről a szocialista pártelnök, Tóth Bertalan szerzett mandátumot, de ő már jelezte, hogy nem veszi azt át, mögötte a sorban az eddig is Brüsszelben dolgozó Ujhelyi István következik, de a pártelnök szerint a hely betöltéséről a választmány dönthet majd.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Hooded computer hacker hacking network. Male with black hoodie using computer for identity theft or other criminal online activity.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.