Belföld

Akár 15 év börtönre ítélhetik a külföldieket légfegyverrel kirabló bandát

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség három férfival szemben, akik tavaly légfegyverrel fenyegetőzve raboltak ki külföldi állampolgárokat Budapesten.

A vádirat szerint egy 21 éves férfi két társával – egy 28 és 22 éves férfival – 2018. júniusában elhatározta, hogy a VII. kerületben külföldiektől fognak pénzt szerezni, oly módon, hogy ehhez a 28 éves terhelt légpisztolyát is felhasználják.

A legfiatalabb vádlott a VII. kerület, Kazinczy utcában, angolul leszólított két külföldit, és egyiküktől pénzt követelt, miközben társai elgurultak mellettük személyautóval, amelyből a 28 éves férfi – a követelés nyomatékosítása érdekében – felmutatta a légpisztolyt. A sértett a fenyegetés hatására a nála lévő készpénzt átadta, amelyet azonban a 21 éves férfi nem talált elégnek és ezt közölte is.

A 28 éves terhelt is kiszállt a kocsiból és a másik külföldit felszólította, hogy vegyen fel bankkártyával pénzt, majd csatlakozott hozzájuk harmadik társuk is. A vádlottak a másik sértettet egy közeli bankautomatához kísérték, miközben egyikük a már kirabolt külföldit is szemmel tartotta. A bankautomata előtt a 28 éves férfi még a sértetthez lépett, és egy kemény tárgyat a hátához téve, angolul ismét pénz felvételére szólította fel. Ennek hatására a sértett pénzt vett fel a számlájáról, és azt átadta a vádlottnak, aki társaival elhagyta a helyszínt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói alapos nyomozással azonosították a terhelteket, és 2018. október elején elfogták őket, a légfegyvert is megtalálták és foglalták.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a férfiakkal szemben két rendbeli fegyveresen és csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, az egyik cselekménynél a 22 éves férfi, mint bűnsegéd ellen. ű

A halmazati szabályok alapján a cselekmények miatt öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Az ügyben tartott előkészítő ülésen a vádlottak a bűnösségüket nem ismerték be, az eljárás tárgyalással folytatódik. Két vádlott letartóztatásban van, harmadik társuk bűnügyi felügyelet alatt áll.

Kiemelt kép: Taxik haladnak el a bejutásra váró, sorban álló vendégek mellett a Szimpla Kert vendéglátóhely előtt az erzsébetvárosi vigalmi negyedben a Kazinczy utcában 2018. február 18-ra virradó éjjel. (MTI / Szigetváry Zsolt)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik