Belföld

Nem ellenőrizte a futóművet, 300 métert csúszott a repülőgép hason

A Pécsi Járásbíróság egy év próbára bocsátotta azt az 56 éves szegedi férfit, aki leszállás közben nem ellenőrizte vissza a repülőgép futóművének kiengedését, ezért a gép hason landolt a kifutópályán.

A férfi Pécs–Pogány repülőtéren egy Cessna C-310 típusú repülőgéppel oktatott. A leszállás tanítása közben elmondta a mellette ülő férfi tanulónak, hogy a fékszárnyat és a futóművet hogyan kell használni. A tanuló ennek során a futókart, a három helyzete közül nem az alsó nyitott, hanem a középső, semleges állásba húzta.

A repülő zöld visszajelző lámpájának ekkor fel kellett volna villannia, amennyiben a futómű ki van engedve és rögzítve van. A férfi a leszállást megelőzően nem gondoskodott a repülőgép futóművének kinyitásáról, nem ellenőrizte, hogy a tanuló megfelelő helyzetbe helyezte-e a futókart, ezért a gép több, mint 300 métert csúszott hason. A repülőgépben 18,9 millió forintos kár keletkezett. N.Z.M. -et légi közlekedés veszélyeztetése vétségében mondta ki bűnősnek a bíróság, mert a magatartásával veszélyeztette a tanuló életét, és a testi épségét.

Fotó: police.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik