Belföld

91 fát ültetnek át a Városligetben

200 milliós közbeszerzést írtak ki.

91 fát ültetne át a Városligetben a park átépítéséért felelős Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt., a feladatra közbeszerzést írtak ki – számol be az mfor.hu.

Az uniós közbeszerzési értesítőben azt írják, hogy „az Európában egyedülálló parkrekonstrukció megvalósításához elengedhetetlen, hogy bizonyos fák helyén új funkció létesüljön”, de arra nem térnek ki, hogy milyen funkciókról van szó. Az viszont kiderül a kiírásból, hogy 86 fát kell átültetni, ötöt pedig előkészíteni az átültetésre – a fák törzsátmérője 25-110 centiméter közötti.

A munkára olyan cégek pályázhatnak, amelyek az elmúlt három évben legalább tíz, minimum 25 cm törzsátmérőjű idős fát ültetett át legalább 80 százalékos eredési eredménnyel, valamint további legalább három, 50 cm-nél nagyobb törzsátmérőjű fát. Egy minimum 3 m átmérőjű, 1,4 m mély földlabdát kialakító körásógéppel is rendelkeznie kell a pályázónak. Az elnyerhető szerződés 200 millió forint keretösszegről és 48 hónapos időtartamról szól.

Tavaly tavasszal már végeztek átültetéseket, azt a megbízást egyedüli pályázóként a Galapagos Zoo Service Kft. nyerte el. 232 millió forintért 218 fa átültetéséhez fogtak hozzá, a munkákat a ligetvédők heves tiltakozása kísérte. A Greenpeace szerint az idős és nagy növények csak ritkán élik túl az átültetést, a Városliget Zrt. és a Galapagos szerint azonban a korábban átültetett fák jól érzik magukat új helyükön. (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik