Belföld

Egymásra mutogatnak a főbérlővel végző nyíregyházi gyilkosok

Kedden a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik annak a két férfinak az ügye, akik különös kegyetlenséggel végezték ki főbérlőjüket három évvel ezelőtt. A bíróság az I. rendű vádlottat. Sz. Zs.-t 20, míg cinkostársát, Sz. S.-t 10 év fegyházra ítélte tavaly első fokon.

Sz. Zs. albérlőként költözött be a későbbi áldozat nyíregyházi lakásába, míg bűntársa a főbérlő gyermekkori barátja volt. A két elkövető csak hébe-hóba dolgozott és alkoholista életmódot folytatott, de ugyanez a szemlélet jellemezte a bántalmazásban meghalt főbérlőt, valamint a barátnőjét is.

Az ominózus nap több liter bort megittak, majd összevesztek. Sz. Zs. ököllel megütötte a főbérlő élettársát, aki hanyatt esett. Amikor felállt, cinkostársa szintén ütni-verni kezdte. A főbérlő látva, hogy az élettársát bántalmazzák, védelmére kelt, ekkor a két elkövető ütni-verni kezdte, majd rugdosni kezdték a fejét, mellkasát és a nyakát. Időközben a főbérlő párja a fürdőszobába menekült, bezárkózott és telefonon értesítette a rendőrséget, akik rövid időn belül a helyszínre érkeztek, és a két férfit őrizetbe vették.  A szállásadó a bántalmazás következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett el, hogy a gyors orvosi ellátás ellenére is rövid időn belül elhalálozott.

Az orvos szakértők legalább 17 erőbehatást találtak az áldozaton, a fürdőszobába menekülő élettársa nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, eltört a bordája és komoly zúzódásos sérülések voltak rajta. Kiderült, hogy az első fokon 20 év fegyházra ítélt férfi már nem először került börtönbe erőszakos bűncselekmények miatt, jelenleg is jogerős börtönbüntetését tölti Márianosztrán egy hasonló jellegű bűncselekmény miatt. Fontos különbség persze, hogy abban az ügyben életben maradt az áldozat.

Megtudtuk, hogy az igazságügyi elmeorvosi szakértői vélemény szerint a két elkövető a mértéktelen alkoholfogyasztása ellenére sem szenvedett semmi olyan kóros elmeállapotban a bűncselekmény elkövetésekor, ami gátolta volna őket abban, hogy felismerjék a cselekményük súlyát.

A két férfi csak részbeni beismerő vallomást tett az eddigi eljárás során. A kisebb bántalmazásokat elismerték, de tragédiáért mind a ketten a másikat tették felellőssé. Azt állították, hogy a cinkostársuk okozta azokat a sérüléseket, amelyekbe belehalt a főbérlő. Sz. Zs. egyik ismerője lapunknak azt mondta, hogy a Márianosztrán raboskodó férfi rettenetesen csalódott volt az elsőfokú bíróság döntése után. Abban reménykedik, hogy felmenti majd a táblabíróság, mert nem tudják minden kétséget kizáróan rábizonyítani, hogy ő vitte be a halálos rúgást és ütést. A bizonyítási eljárás során begyűjtött bizonyítékok alapján azonban nüansznyi esély sincs erre. Még úgy sem, hogy az ügy koronatanúja, a bordatörést szenvedő asszony ugyancsak nem vetette meg az italt.

Kiemelt kép: Czeglédi Zsolt / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik