Belföld

Füstbombákat rendelt Martin, de petárda robbant a kezében

Nádasi Martin bő két héttel ezelőtt a barátaival ment fotózásra a Tolna melletti Sötétvölgyre, ahol egy kutyát szerettek volna fényképezni füsttel. A projekthez az ekopiro.hu online webáruházból rendeltek füstbombákat, de a csomagba belekerült egy petárda is, ami felrobbant a kezében.

A 21 éves fotós a 24.hu megkeresésére arról beszélt, a fotózás végén vették elő a dobozból az általuk nem ismert eszközt, majd ő jóhiszeműen meggyújtotta azt, de pár másodperccel később eldurrant.

Fel sem vetődött bennük, hogy az nem füstbomba, hiszen csak azt rendeltek a cégtől. Utóbb kiderült, egy Titanblitz 3 Crackling nevű petárdát tartott a kezében.

A baleset pillanatában a társaság minden tagja megijedt. Mentőt nem tudtak hívni, mert az erdők határolta területen nincs térerő, ezért Martint gyorsan bevitték a szekszárdi Tolna Megyei Balassa János Kórházba. Itt másfél órát kellett várnia a sürgősségin, miközben vérzett és égett a kézfeje. Amikor sorra került, az orvos közölte vele, hogy mossa le a kezét a csapban.

Nem volt egy túl jó élmény. Értelemszerűen nem akartam elfertőzni a sebet, így nem tettem eleget a kérésnek. Végül jóddal kenték be és átfúrták három körmömet. A röntgen megállapította, hogy három ujjam roncsolódott, kettő darabosra tört

– mondta.

A jobb fülére alig hallott a robbanás miatt, ezért másnap visszahívták kontrollra és bent is tartották öt napig a kórházba. Most gyógyszereket szed, de még mindig cseng a füle, füldugót hord, és az is elképzelhető, hogy nem is fog már javulni a hallása. Legközelebb három hónap múlva vizsgálják majd meg.

Mi van, ha egy gyerek kezében robban?

Nádasi Martin természetesen nem hagyta annyiban a dolgot. Barátjával rendeltek egy újabb füstbomba csomagot, amit a GLS futárszolgálat szállított ki. Megint találtak egy ismeretlen tárgyat, ami ördögpatronra hasonlított. Amikor rákérdeztek az ekopiro.hu ügyfélszolgálatán, hogy mi ez, azt a választ kapták a telefonban, hogy

az csak ajándék, igen-igen, petárdaféle.

Ezután a fiatalok közölték a cég munkatársával, hogy baleset történt, aminek következtében eltört egyikük két ujja is. A telefon másik végén a nő erre arról kezdett beszélni, ő nem tudja, hogy ilyenkor mit kell tenni, inkább küldjenek egy emailt, amit majd továbbít a főnökének.

Martin és társa eleget is tett a kérésnek, angol és magyar nyelven is írtak a cseh cég tulajdonosának, de semmilyen visszajelzés nem érkezett. Kivártak, majd május 6-án újratárcsázták a megadott számot, amit ismét ugyanaz a nő vett fel.

Ezúttal továbbította a főnök üzenetét:

azt mondta, hogy nincs miért a petárdát a kezünkben tartani.

Martin hiába próbált újabb kérdéseket feltenni neki, a nő egyre ingerült lett és lerakta a telefont.

A petárda az Európai Bizottság riasztási rendszere szerint a súlyos veszélyt hordozó termékek kategóriájába esik. Tűzijáték, amelynek hangnyomás szintje túl magas, ezáltal halláskárosodást is okozhat. És okozott is úgy, hogy semmilyen használati utasítást nem mellékeltek hozzá, de még csak a számlán sem tüntették fel.

Nádasi Martin egészen eddig a pontig nem szerette volna nyilvánosságra hozni az ügyet, mert gondolta, hogy békésen is rendezhetik a dolgot.

Megkérdeztem tőlük, mi történik akkor, ha egy gyerek kezében robban fel a petárda? Elképesztő, hogy ezek után még válaszra sem méltatnak. A tulajdonos állítólag azért nem ért rá velünk beszélni, mert még iskolába jár és 18 éves, ami szintén hihetetlen.

A fiatal fotós azért fordult a médiához, hogy mással ne történhessen meg hasonló baleset. Gondolkozik rajta, hogy feljelentést tesz az ügyben, de ehhez előbb szüksége lenne egy megbízható ügyvédre vagy jogászra, aki megerősíti abban, az eljárás miatt nem éri kár őket.

Tilos a petárdázás

A vonatkozó, 2011-es kormányrendelet szerint a pirotechnikai termékek hanghatás, veszélyesség és hatóanyag alapján négy kategóriába sorolhatók: az első két osztályba tartozókat egész évben lehet forgalmazni, míg a hármas kategóriájúakat csak az év utolsó napjaiban, december 28-tól december 31-ig.

Petárdát magánszemély nem használhat még az ünnepi időszakban sem, mivel már a birtoklása is szabálysértésnek számít, és 150 ezer forintig terjedő büntetéssel sújtható. Ebből pedig az következik, hogy a termék el sem juthatott volna Magyarországon a címzetthez.

A hatályban lévő jogszabályok szerint minden pirotechnikai termék legkisebb egységcsomagját magyar nyelvű, közérthető és jól olvasható címkével kell a terméktől elválaszthatatlan módon ellátni. A termék feliratának tartalmaznia kell a többi között a gyártó nevét és címét, a pirotechnikai termék nevét, pirotechnikai osztályba sorolását, magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót, baleset és egészségvédelmi figyelmeztetést, de Martin nem találkozott ilyennel.

A csomagküldő szolgálatoknál végtelen hosszú a tiltott és nem szállítható áruk listája. Ide tartoznak az égetett szeszesitalok, a parfümok és a radioaktív, gyúlékony, mérgező, maró, tűz- és robbanásveszélyes anyagok, illetve azt tartalmazó tárgyak, amilyen a petárda is.

A füstbombákat kiszállító GLS-szel partnerkapcsolatban álló fürgefutár.hu ügyfélszolgálatánál rákérdeztünk, hogy milyen módon szűrik ki a tiltott árukat. Kiderült, hogy minden csomagot egyesével átvilágítanak, és ha nem szállítható tárgyat találnak benne, akkor azt a feladó költségére visszaviszik neki.

Jelen esetben tehát vélhetően hiba csúszott a gépezetbe, mert a petárdát nem szállíthatták volna ki, tekintve, hogy az tiltólistán szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik